În Mezoamerica, o băutură din cacao era consumată zilnic, așa cum facem noi azi cu cafeaua, și era folosită în ritualuri și ceremonii. Totuși, când aztecii i-au cucerit pe mayași, ei au transformat ciocolata într-un aliment al claselor privilegiate. Ideea comună era recunoașterea proprietăților de vindecare ale boabei de cacao și a pudrei de cacao obținute din aceasta. Când conchistadorii au adus cacaua în Europa, cofetarii spanioli au adăugat zahăr în pudra de cacao pentru a crea ceva apropiat de băuturile și batoanele cu ciocolată pe care le știm astăzi.
Conținut ridicat de flavonoide
„Boabele de cacao - susținea Dr. William W. Li, autorul lucrării «Mănâncă și învinge dieta» (Editura Lifestyle, 2024) - au efecte antiadipoase. Deși ciocolata amăruie are multe beneficii pentru sănătate, consumul batoanelor de ciocolată nu este o abordare inteligentă pentru combaterea grăsimii corporale, întrucât deseori conțin zahăr și alți aditivi”. Dar ce putem spune despre consumul pudrei pure de cacao în stil xocolatl? „Cercetătorii de la Institutul Politehnic Național din Mexic au studiat efectul unei băuturi pe bază de cacao asupra metabolismului și a compoziției corporale. Ei au selectat 50 de femei și bărbați supraponderali, diagnosticați cu sindrom metabolic. Un grup a primit o băutură realizată din pudră de cacao dizolvată în trei sferturi de cană de apă, care trebuia să fie consumată zilnic, timp de patru săptămâni (pentru a prepara propria băutură de cacao cu conținut ridicat de flavonoide precum cea din acest studiu, trebuie să ai 80 mg de flavonoide din cacao percană, mai exact două linguri de pudră clasică de cacao).”
Glicemie îmbunătățită
Mai departe: „Celălalt grup a primit o băutură placebo fără cacao. După patru săptămâni, consumatorii băuturii cu cacao au pierdut 2,4 kg, cu 40% mai mult decât consumatorii de placebo. Cei care au băut cacao au observat și o scădere a circumferinței taliei cu 3,5 cm, o schimbare de două ori mai mare decât în grupul placebo. Băutura cu cacao a mai determinat și ameliorări ale metabolismului, conducând la o scădere cu 58% mai mare a valorilor colesterolului total. Nivelul colesterolului HDL al subiecților a crescut, în vreme ce colesterolul LDL a scăzut cu 17 procente. Valorile glicemiei s-au îmbunătățit și s-a observat o scădere de 2,4 ori mai mare a triaciglicerolului, un marker al depozitelor adipoase, la consumatorii de cacao prin comparație cu băutorii de placebo”.
Două linguri de cacao la trei sferturi de cană cu apă
Ponturi de final: „Dacă îți place aroma robustă a pudrei pure de cacao, poți obține beneficii importante pentru metabolism. Poți găsi pudră de cacao neîndulcită în raioanele centrale ale magazinelor, de obicei lângă produsele de cofetărie. Verifică ingredientele, pentru a te asigura că nu are zaharuri adăugate, arome, coloranți artificiali sau grăsimi hidrogenate. Poți adăuga tu condimente și arome naturale. Vei descoperi că este mai ușor să dizolvi pudra de cacao în apă fierbinte, dar te poți bucura de beneficiile sale pentru sănătate indiferent dacă o bei rece sau caldă. Pentru a o consuma rece, pregătește-o cu o seară înainte și ține-o la frigider peste noapte”. Doza de consum? „Trei sferturi de cană de băutură cu cacao pe zi (două linguri de pudră de cacao de calitate superioară dizolvată în apă)”.
Un alt lucru bine de știut este că pudra de cacao nu este totuna cu „ciocolata caldă”, care conține zahăr și mulți alți aditivi.
„Băutura cu cacao a mai determinat și ameliorări ale metabolismului, conducând la o scădere cu 58% mai mare a valorilor colesterolului total”, Dr. William W. Li