Jurnalul.ro Ştiri Justitie Camelia Bogdan, exclusă din magistratură

Camelia Bogdan, exclusă din magistratură

de Ion Alexandru    |   

Judecătoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel București, membră a completului care a pronunțat, în august 2014, decizia de condamnare în cazul “Telepatia”, a fost, ieri, exclusă din magistratură. Camelia Bogdan a fost găsită vinovată de abateri disciplinare prevăzute în Statutul judecătorilor și procurorilor referitoare la incompatibilități și interdicții, deoarece a încasat bani de la Ministerul Agriculturii, parte în procesul “Telepatia”, chiar înainte de a pronunța decizia definitivă.

 

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit, ieri, raportul întocmit de Inspecția Judiciară și a decis sancționarea judecătoarei Camelia Bogdan cu excluderea din magistratură. Astfel, Secția a respins, ca nefondate, excepțiile ridicate de Camelia Bogdan - care a pretins că Inspecția Judiciară a fost sesizată nelegal și că ar fi intervenit prescripția, admițând cercetarea disciplinară exercitată împotriva judecătoarei pârâte.

Potrivit minutei Secției pentru judecători, în materie disciplinară, “în baza articolului 100, litera e din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99, litera b, din același act normativ”. Din documentul citat mai reiese faptul că Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a admis cererile de intervenție accesorie în interesul reclamantei Inspecția Judiciară, formulate de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), dar și de Grupul de Investigații Politice. Decizia de excludere din magistratură poate fi atacată în instanță de către Camelia Bogdan, în termen de 15 zile, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

 

A luat 10.000 de lei de la o parte din proces

Anul trecut, Grupul de Investigații Politice a dezvăluit faptul că, în timp ce Camelia Bogdan făcea parte din completul de judecată al Curţii de Apel București, proaspăt învestit cu soluţionarea dosarului ICA, aceasta a participat la un seminar organizat și finanțat de către Ministerul Agriculturii, parte vătămată în procesul penal în cauză. Din mențiunile făcute chiar de Camelia Bogdan, în declarația de avere pe anul 2014, rezultă că, în schimbul participării judecătoarei la sesiunea de training a angajaților APIA (instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii), în calitate de lector, a fost remunerată cu suma de 10.000 de lei. Câteva zile mai târziu, Camelia Bogdan și colegul ei de complet, Alexandru Mihai Mihalcea, au pronunțat condamnări maxime în dosarul “Telepatia”, dispunând confiscarea, pe lângă terenul ICA (care făcea obiectul pretinsului prejudiciu reținut în dosar), și confiscarea sediilor Intact Media Group.

 

Legăturile firmei cu regimul portocaliu

Ministerul Agriculturii a plătit-o pe Camelia Bogdan prin intermediul unei companii private de organizare de evenimente, SC FDI Top Consult SRL, parte a unei asocieri de două firme care s-au ocupat, efectiv, de organizarea sesiunii de seminarii de la Poiana Brașov. FDI Top Consult, firma prin intermediul căreia Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale i-a virat în cont judecătoarei Camelia Bogdan suma de 10.000 de lei, este patronată de unul dintre administratorii numiţi, pe vremea Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, în Consiliul de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Soţia acestuia este consultant de management pentru o societate a fostului şef de cabinet al Robertei Anastase, pe vremea când aceasta conducea, din funcţia de preşedinte, Camera Deputaţilor, din partea fostului Partid Democrat Liberal.

 

Evenimentul de la Poiana Brașov, organizat de partenerii de afaceri ai lui Cocoș

Potrivit Ministerului Agriculturii, liderul asocierii pentru proiectul de la Poiana Braşov a fost SC Gama Proconsult SRL (însărcinată cu cazarea şi masa invitaților), SC FDI Top Consult fiind doar compania secundară care s-a ocupat de organizarea administrativă a seminarului. Gama Proconsult SRL a fost înfiinţată în februarie 2005 de către cei doi patroni apropiaţi de familia lui Dorin Cocoş. Eduard Mazilu deţinea 70% din acţiuni, Teodor Andrei Ganciu 30%. Începând cu luna noiembrie a anului 2007, în societate intră un alt apropiat al lui Dorin Cocoş. Este vorba despre Tudor Marius Bratu, însă în 2015 acesta a părăsit firma. Teodor Andrei Ganciu şi Eduard Mazilu sunt astăzi co-asociaţi în cadrul firmei SC E.H.I. Management şi Consultanţă SRL, firmă înfiinţată în anul 2004 de către Dorin Cocoş şi Teodor Andrei Ganciu, cei doi deţinâd, la momentul înfiinţării, câte 50% din acţiuni.

În 20 ianuarie 2006, când în presă au apărut mai multe informaţii referitoare la afacerile cu hoteluri ale cuplului Udrea-Cocoş, Dorin Cocoş decide să scape de această afacere, cesionându-i lui Eduard Mazilu cele 50 de procente. Şi Ganciu îi vinde lui Mazilu 20% din această firmă.

 

Băsescu recunoaște planul privind aducerea lui Bogdan în completul de judecată

Luna trecută, Sebastian Ghită a făcut publică o înregistrare a unor discuții în care Traian Băsescu recunoștea modul în care a fost pusă la cale condamnarea în dosarul ICA, prin aducerea în complet a Cameliei Bogdan. “Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan. Bă, da' să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă (fost judecător – n.red) din complet (…) Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Camelia Bogdan şi a spus că dacă aveam Codul Penal îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii”, a afirmat Traian Băsescu.

 

Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru că a încălcat prevederile legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii. Este cea mai aspră sancţiune prevăzută de Legea nr. 303/2004.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri