Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie electorală inedită. PNL vrea să taie tot ce a majorat Parlamentul

Campanie electorală inedită. PNL vrea să taie tot ce a majorat Parlamentul

de Ion Alexandru    |   

Cu numai două zile înainte de debutul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Guvernul condus de Ludovic Orban a atacat la Curtea Constituțională legea care permite acordarea unui spor de risc anti-COVID-19 pentru cadrele didactice din învățământul de stat. Aceasta este ultima încercare de blocare de către Executiv a unor legi adoptate de Parlament, care vin în sprijinul unor categorii socio-profesionale, dintr-un șir mai lung, în care se înscriu majorarea pensiilor cu 40 la sută și dublarea alocațiilor de stat pentru copii.

Contestația a fost înregistrată, sub numărul 1938AI.2020, încă din data de 3 noiembrie, la Curtea Constituțională, și vizează Legea pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învățământ, în contextul situației epidemiologice generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Potrivit acestui act normativ, cadrele didactice și personalul auxiliar didactic și nedidactic din învățământul de stat preuniversitar și universitar ar trebui să primească un stimulent de risc lunar cuprins între
1.500 și 2.000 de lei, stimulent cu care Guvernul Orban nu este de acord.

Plata acestui spor ar trebui să se facă în fiecare lună în care este declarată starea de alertă sau starea de urgență, începând cu anul școlar sau universitar 2020-2021, pe durata desfăşurării cursurilor aferente, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa elevilor sau studenților.

Interesant este că atacarea acestei legi la CCR, de către PNL, are loc în condițiile în care, în România, sunt aproximativ 220.000 de cadre didactice, iar demersul a fost făcut cu doar câteva zile înainte de debutul campaniei electorale.

 

Două legi în vigoare, ignorate de Palatul Victoria

Nu este pentru prima dată când Guvernul liberal încearcă să blocheze legile prin care se oferă majorări de venituri pentru mai multe categorii sociale. Reamintim că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie ar fi trebuit să crească cu 40 de procente. În acest sens, există o lege în vigoare care a trecut de Parlament, a fost promulgată de președintele României și care a făcut obiectul controlului de constituționalitate al Curții Constituționale. Numai că, prin OUG, la rectificarea bugetară, Executivul a majorat aceste indemnizații cu doar 14 la sută.

De asemenea, o altă lege aflată în vigoare, supusă, de asemenea, controlului de constituționalitate, este cea prin care, de la 1 ianuarie 2020, alocațiile de stat pentru copii ar fi trebuit dublate. Guvernul a decis însă, tot prin OUG, să efectueze, anul acesta, o majorare cu doar 20 de procente a acestor indemnizații.

 

PSD, acuzat de demagogie și populism

În privința alocațiilor, CCR a stabilit că Guvernul este obligat să pună în aplicare o lege adoptată de Parlament, iar sursa de finanțare poate fi identificată și asigurată prin rectificarea bugetară sau din fondul de rezervă al Executivului. În prezent, Guvernul nu pune în aplicare niciuna dintre aceste legi. Cu privire la legea de acordare a stimulentului pentru personalul din învățământ,
aceasta s-a „bucurat” de opoziția parlamentarilor PNL și USR, care au catalogat-o ca fiind una populistă, fără sursă de finanțare.

Deputatul liberal Florin Roman a declarat: „Nu s-a încheiat campania electorală. PSD oferă bonusuri fără să arate sursa de finanţare. PSD este cel mai iresponsabil partid. Vom ataca orice demers populist demagogic al PSD. O să vedeţi că lumea nu uită aceste lucruri în 6 decembrie”.

Subiecte în articol: ludovic orban
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri