Programul și cerințele tot mai mari de la locul de muncă îi determină pe români să apeleze la serviciile unei bone pentru creșterea copiilor.
Sunt puține persoane angajate oficial ca bone însă numărul lor este mult mai mare deoarece multe sunt la pensie, nu se încheie contracte de muncă, acestea fiind plătite la negru. Uneori acestea lucrează 8-10 ore pe zi, alteori doar câteva ore.
În mediul online există mai multe site-uri care oferă și astfel se servicii.
Prețul pe oră pornește de la 20 de lei dar diferă în funcție de experiență, numărul de copii de care trebuie să aibă grijă. De asemenea, câștigurile diferă de la oraș la oraș, banii fiind negociați pe oră sau pe zi.
Salariile poat ajunge la 3.650-5.000 de lei lunar, uneori fiind chiar mai mari, cu obligațiile pe măsură.
O bonă este aleasă în funcție de experiență și încredere. De multe ori, părinții le aleg după recomandări de la cunoscuți.
Bonele cu mai puţină experienţă sunt căutate pentru servicii oferite la oră sau program part-time.
Agenții de recrutare
Totodată, există și moda bonelor străine, mai ales a celor filipineze, mai ales pentru că există posibilitatea ca acestea să implice cheltuieli mai mici. Acestea sunt angajate prin intermediul unor companii de recrutare.
Multe persoane apelează la agenții dacă nu găsesc rercomandări printre prieteni sau vor bone cu experiență. Însă comisionul acestor firme poate ajunge la mii de lei.
Există companii care percep taxă de vizionare, circa 150 de lei, doar pentru posibilitatea de a vedea dosarele candidatelor existente. Însă comisionul agenţiilor poate să ajungă la mii de lei, variind de la 10% din salariul lunar al bonei sau de 50% din primul salariu pe care îl încasează bona.
În principiu, exercitarea profesiei de bonă este reglementată printr-o lege din 2014. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că există anumite detalii care nu ar fi tclarificate, astfel că mulţi părinţi continuă să mizeze pe serviciile unor bone angajate la negru.
Se recomandă stabilirea posibilităţii ca părinţii să poată să angajeze o bonă în mod direct, fără să mai fie obligaţi să-şi deschidă o firmă pentru a putea plăti serviciile respective sau bona să fie obligată să-şi deschidă un PFA (persoană fizică autorizată) pentru a încasa banii respectivi, potrivit observatornews.ro.