Din păcate, românii sunt cam pe ultimele locuri atunci când vine vorba de igiena orală. În plus, cei mai mulți dintre locuitorii țării noastre au și uitat de ultima oară când au trecut pragul unui medic stomatolog, sau chiar nu au ajuns niciodată într-un astfel de cabinet. Teama de intervențiile la care ar putea fi supus, frica de durere, jena, prețurile destul de ridicate, sunt doar câteva dintre scuzele invocate de aceștia pentru a-și justifica această carență. Ca să fim sinceri până la capăt, majoritatea românilor apelează la medicul stomatolog în ultimul moment, adică atunci când au dureri mari de dinți.
Romanii nu inteleg importanta sanatatii orale
Chiar dacă pare destul de ciudat, mai ales acum când avem la dispoziție o mulțime de metode de a ne informa, românii par că nu înțeleg încă, așa cum se cuvine, importanța sănătății orale. Vizita la medicul dentist nu trebuie neglijată, deoarece este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Trebuie să ai grijă cât mai bine de sănătatea dinților.
Cele mai cunoscute mituri despre sanatatea dentara
Medicii stomatologi susțin că, din necunoștință de cauză, mulți români încă mai cred în anumite mituri privind sănătatea dentară, și din acest motiv ajung la specialist prea târziu, când vor avea parte de intervenții elaborate, dar și mult mai costisitoare. De aceea, am decis să spulberăm o parte din aceste neadevăruri, și te invităm să le citești mai jos, să vezi dacă nu cumva chiar te recunoști în câteva dintre ele.
Nu te mai spala pe dinti daca iti sangereaza gingiile
Este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute mituri, și pe care multă lume îl consideră ca fiind adevărat. De fapt, potrivit medicilor dentiști, tocmai sângerarea gingiilor ar trebui să te determine să te speli mai des, pentru că în felul acesta elimini placa bacteriană acumulată în exces, cea care este responsabilă de inflamarea și sângerarea gingiilor. De aceea, dacă îți sângerează gingiile, periază dinții măcar dimineața și seara, cu ajutorul unei periuțe cu peri moi sau medii. De folos îți sunt și acele paste de dinți care opresc sângerarea gingivală. Dacă însă nu observi nicio îmbunătățire, ar trebui să iei în calcul să te prezinți la medicul dentist, pentru o operațiune de îndepărtare profesională a tartrului și a plăcii bacteriene. Din contră, dacă renunți la periaj pe motiv de sângerare gingivală, cu timpul problema se va agrava, iar vizita la medicul stomatolog se va impune cu siguranță.
De ce sa ma duc la medic, daca nu ma dor dintii?
Pe principiul ”nu mă dor dinții, înseamnă că sunt sănătoși”, cei mai mulți dintre români lasă să treacă ani de zile până ce trec pragul unui medic stomatolog. De fapt, chiar și atunci când deja au început să simtă durerea, tot mai amână vizita la cabinet și preferă să se trateze singuri acasă, cu medicamente antiinflamatoare, analgezice și să nu uităm, cu multe medicamente.
Este o practică total greșită, iar această afirmație o face orice medic dentist. De regulă, de cele mai multe ori, cariile dentare se dezvoltă fără ca în exterior să se observe ceva. Abia atunci când remarcăm o pată neagră pe dinte ne gândim la o carie, dar ea este destul de avansată. Și, mai grav, dacă apare și durerea, este semnul că s-a ajuns la nerv. Prin urmare, fă-ți un obicei din a vizita medicul dentist măcar de două ori pe an, chiar dacă nu pare să te confrunți cu probleme dentare. Vei putea trata din timp eventualele probleme, iar dantura ta va fi mereu impecabilă.
Copiii nu au probleme parodontale
Poate părea greu de crezut, dar sunt multe cazurile în care și copiii suferă din cauza problemelor parodontale, iar gingivita este primul semn care ne anunță că este posibil să se confrunte și cu alte complicații. Netratată corespunzător, în timp gingivita poate duce chiar și la pierderea dintelui.
Nu este obligatoriu sa folosesti ata dentara
Chiar dacă ai grijă să îți periezi dinții măcar de două ori pe zi, folosești regulat și apă de gură, uiți de fiecare dată să folosești și ața dentară. De fapt, ca majoritatea oamenilor, te gândești că nu este chiar atât de necesară. Medicii stomatologi susțin încă că utilizarea acesteia se impune atunci când vrei să previi apariția cariilor în zona interdentară. Oricât ar fi de performanță periuța de dinți pe care o folosești, aceasta nu va ajunge în anumite zone, sau nu va putea pătrunde între doi dinți apropiați. De aceea, folosește măcar o dată pe zi ața dentară, înainte de periaj, iar resturile alimentare și placa bacteriană vor fi îndepărtate mult mai ușor.
Carie dentara = dinte scos ?
Sunt puține cazurile în care este nevoie de îndepărtarea dintelui din cauza unei carii. De regulă sunt cazurile cele mai grave, când nu mai există nicio altă soluție. Orice medic dentist bun va încerca să trateze dintele, să îl reconstruiască dacă este cazul, și doar în ultimă instanță va apela la extragerea lui. Netratată, o carie dentară nu se va rezolva de la sine, și cu cât amâni mai mult vizita la medicul stomatolog, cu atât tratamentul va fi mai complex, deci și mai scump.
Ai grijă așa cum trebuie de sănătatea dinților tăi! Nu doar că vei zâmbi mai mult, pentru că ai o dantură frumoasă și îngrijită, dar de sănătatea ta orală depind și multe alte afecțiuni! Mergi regulat la medicul dentist și spală-te pe dinți!