Detalii cutremurătoare ies la iveală în urma dezvăluirilor despre conţinutul înregistrării deţinute de autorităţile turce de la consulatul saudit din Istanbul, unde în urmă cu un an a fost asasinat într-un mod extrem de brutal jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, critic acerb al prinţului moştenitor saudit şi care colabora cu publicaţia „Washington Post” şi locuia în SUA, scrie AFP.
Presupuşii asasini făceau glume asupra faptului că „nici măcar un măcelar nu taie carnea pe podea”, chiar înainte ca jurnalistul să ajungă la Consulatul saudit din Istanbul, potrivit BBC, care citează oficiali familiarizaţi cu ancheta în cazul respectiv.
Helena Kennedy, o avocată britanică care a participat la ancheta ONU asupra morţii jurnalistului disident, a ascultat înregistrarea pusă la dispoziţie de autorităţile turce - care aveau plasate microfoane la consulat -, în care despre Khashoggi se vorbeşte ca despre un „animal destinat sacrificiului”.
„Ei se întrebau dacă corpul şi coapsele ar fi intrat într-un sac în acest fel”, a spus ea la BBC, într-un documentar difuzat în cadrul emisiunii „Panorama”, luni seara, la un după uciderea lui Khashoggi la 2 octombrie 2018.
Medicul legist din cadrul comandoului saudit suspectat că a dezmembrat corpul spune în înregistrare: „Ascult adesea muzică atunci când tai cadavre. Uneori, cu o cafea şi un trabuc în mână”, afirmă avocata britanică. „El spune: «Este pentru prima dată în viaţa mea când trebuie să dezmembrez pe podea, până şi un măcelar care vrea să tranşeze un animal îl atârnă» de ceva”, evocă ea detalii ale înregistrării audiate. Apoi, „îi auzi râzând, îţi îngheaţă sângele în vine”, mai mărturiseşte Helena Kennedy.
Turcia a pus la dispoziţia ONU o înregistrare de 45 de minute pentru ancheta cu privire la asasinarea jurnalistului saudit, un critic al regimului de la Riad.
Crima, în care ar fi fost implicaţi 15 agenţi saudiţi, a stârnit o emoţie puternică la nivelul comunităţii internaţionale. Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) şi o expertă ONU, Agnes Callamard, l-au acuzat de acest masacru pe prinţul moştenitor saudit şi omul forte al ţării, Mohammad bin Salman, care a dezminţit însă implicarea sa. Încercând să-şi refacă imaginea extrem de afectată în urma acestui caz, regatul saudit a trimis pe banca acuzaţilor 11 suspecţi, cerând sentinţa capitală pentru cinci dintre ei.
Khashoggi a mers la consultat pentru a obţine nişte acte pentru a se putea căsători cu o turcoaică. „Auzi cum Khashoggi trece de la sentimentul de încredere la frică, apoi la o angoasă crescândă, la teroare şi în sfârşit realizează că ceva fatal i se va întâmpla”, susține avocata britanică.
Raportoarea specială a ONU, Agnes Callamard, care a ascultat şi ea înregistrarea, spune că Jamal Khashoggi şi-a întrebat călăii: „Îmi veţi face o injecţie?”, iar ei îi răspund: „Da”.
„Ceea ce se aude după aceasta relevă că el a fost sufocat cu o pungă de plastic pe cap”, afirmă Agnes Callamard. „La scurt timp, cineva spune: «E un câine, pune-i asta pe cap, înfăşoară-l». Se poate înţelege doar că a fost decapitate”, a spus ea pentru BBC.
Într-un documentar al programului „Frontline” de la canalul american PBS, prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus că îşi asumă responsabilitatea asasinării lui Jamal Khashoggi, dar a subliniat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor, potrivit AFP. „Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întâmplat sub domnia mea”, a spus el, iar justiţia saudită l-a declarat nevinovat.