Jurnalul.ro Special Aviara nu mai e la modă. Apare pesta rumegătoarelor mici

Aviara nu mai e la modă. Apare pesta rumegătoarelor mici

de Adrian Stoica    |   

Europa a înregistrat cel mai mic număr de cazuri de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) la păsările de curte și la păsările sălbatice din 2019/2020, iar riscul pentru publicul larg rămâne scăzut. Îmbunătățirea situației din Europa poate fi legată de mai mulți factori și aceștia pot include imunitatea dezvoltată de păsările sălbatice în urma unei infecții anterioare; reducerea anumitor populații de păsări sălbatice; scăderea contaminării mediului; și modificări în compoziția genotipurilor virale. Acestea sunt principalele constatări ale celui mai recent raport privind gripa aviară al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și laboratorul de referință al UE (EURL), pe baza datelor raportate între aprilie și iunie 2024.

Experții au remarcat circulația continuă a virusului HPAI la păsările sălbatice din Europa pe tot parcursul anului, deși în număr redus. Ei au recomandat sporirea supravegherii în următorul sezon de gripă.

Pentru prima dată după mulți ani, Australia a raportat cazuri de HPAI. Diferitele subtipuri care circulă în Australia nu sunt raportate în prezent în restul lumii. De asemenea, experții au remarcat diversitatea neașteptată a speciilor de mamifere afectate de HPAI, precum și diferitele genotipuri virale care circulă printre păsările de curte, păsările sălbatice și mamiferele din America de Nord. Transmiterea directă de la bovine la bovine nu a fost confirmată încă, în timp ce laptele crud de la vaci a fost observat ca o nouă cale de transmitere neașteptată a virusului. Dovezile actuale indică faptul că pasteurizarea industrială joacă un rol semnificativ în inactivarea virusului HPAI în laptele crud de vacă

În România, ultimul caz de gripă aviară a fost raport în luna martie a acestui an, la  un cadavru de barză recoltat din localitatea Girişu de Criş, din județul Bihor.

Oamenii nu sunt imuni la virusul gripei aviare

Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a avertizat în primăvară cu privire la o pandemie de gripă aviară, dacă virusul devine transmisibil între oameni, deoarece aceştia nu au imunitate la el. „Dacă virusurile gripei aviare A(H5N1) dobândesc capacitatea de a se răspândi eficient în rândul oamenilor, transmiterea pe scară largă ar putea avea loc din cauza lipsei de apărare imunitară împotriva virusurilor H5 la oameni”, a spus EFSA într-un raport. Până la sfârșitul anului, EFSA și ECDC vor publica un studiu care evaluează modul în care s-ar putea dezvolta o potențială pandemie de gripă, cu îndrumări adresate managerilor de risc în vederea reducerii riscului pentru sănătatea umană.

Au fost identificați cei mai mari factori de risc

Un raport științific al EFSA și al ECDC în care au fost evaluați factorii de risc pentru o potențială pandemie de gripă și măsurile de intervenție necesare identifica anumite specii de animale de blană (de exemplu, nurcile sau vulpile), care sunt foarte sensibile la virusurile gripale, ca posibili factori de răspândire. Deși transmiterea de la mamifer la mamifer nu a fost confirmată încă, mamiferele sălbatice ar putea acționa ca gazde-punte între păsările sălbatice, animalele domestice și oameni. Animalele de companie, cum ar fi pisicile, care trăiesc în gospodării și au acces la exterior, pot fi, de asemenea, un potențial vehicul de transmitere. Agricultura din zonele bogate în păsări acvatice cu producție în aer liber și/sau cu biosecuritate slabă poate facilita introducerea virusului în ferme și răspândirea lui.

O nouă problemă pentru România

Recent, a fost confirmat primul focar de Pesta Micilor Rumegătoare într-o fermă cu 49.000 de ovine din județul Tulcea. Conform legislației în vigoare s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Tulcea. Pesta Micilor Rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, terminată prin exitus în proporţie de 70%. Clinic, boala se caracterizează prin evoluţie de la supraacută la subacută, cu manifestări de febră şi tulburări generale, digestive şi respiratorii, iar morfopatologic - prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive şi respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie sau bronhopneumonie. ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul direcțiilor sanitar veterinare județene, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp la direcțiile județene. În Europa, până pe data de 20 iulie au fost confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri