Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR a amânat pentru 24 octombrie sesizările PNL şi USR privind modificările aduse regulamentului Camerei Deputaţilor

CCR a amânat pentru 24 octombrie sesizările PNL şi USR privind modificările aduse regulamentului Camerei Deputaţilor

Curtea Constituţională a României a amânat, marţi, pentru 24 octombrie dezbaterile în cazul sesizărilor PNL şi USR privind modificările aduse regulamentului Camerei Deputaţilor, au precizat surse din CCR. 

Pe 13 septembrie, Uniunea Salvaţi România anunţa că a depus o contestaţie la Curtea Constituţională a României cu privire la noul regulament al Camerei, care prevede sancţionarea deputaţilor indisciplinaţi inclusiv prin suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activităţile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare. 

Conform unui comunicat transmis de USR, schimbarea regulamentului, propusă de deputatul PSD Eugen Nicolicea, "încalcă Constituţia României şi reprezintă un regres" pentru un stat democratic. 

Dreptul deputaţilor USR din Parlament "este dat de cetăţeni, şi nu de parlamentarii PSD", se mai arată în comunicat. În expunerea de motive formulată de USR se arată că textul, pe baza căruia a fost instituită sancţiunea, contravine prevederilor cuprinse în art. 1 alin. (3) şi (5), art. 2 alin. (1), art. 61 alin. (1) teza I, art. 69 alin. (1) şi în art. 70 din Legea fundamentală, "care configurează regimul mandatului parlamentar în concordanţă cu exigenţele statului de drept". 

USR menţionează că, potrivit Constituţiei, deputaţii au dreptul de a depune moţiuni, de a semna moţiuni, de a semna iniţiative legislative, de a avea activitate în comisii. Reprezentanţii formaţiunii apreciază că este "absurd să se îngrădească drepturile şi activitatea parlamentarilor USR", deoarece în acest fel se creează un "precedent periculos". 

"Coaliţia majoritară face primii paşi dincolo de linia roşie, democraţia din România se sfârşeşte cu mâinile lor. Regulamentul este un maximum de ipocrizie. Se invocă aplicarea regulamentului din Parlamentul European, însă nu au spus câţi preşedinţi ai Parlamentului European sunt dublu condamnaţi penal sau câţi membri ai Parlamentului European au condamnări penale. Ori de câte ori în Parlamentul European s-a tăiat microfonul în timpul regulamentar, aşa cum au procedat în cazul deputaţilor USR, ori că ne-au scos butonul de la vorbitor. PSD nu vorbeşte despre toate aceste lucruri pentru că nu le sunt convenabile. Aşa li se vede ipocrizia", a precizat Cristian Seidler, deputat USR, conform sursei citate. 

Modificările aduse regulamentului din Camera Deputaţilor au fost contestate la CCR şi de Partidul Naţional Liberal. 

Pe 5 septembrie, Camera Deputaţilor a decis modificarea regulamentului propriu, care prevede sancţionarea deputaţilor care tulbură activitatea Parlamentului, putându-se ajunge la suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activităţile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri