Jurnalul.ro Ştiri Social Ce cred românii despre vaccinare: necesară, dar nu obligatorie

Ce cred românii despre vaccinare: necesară, dar nu obligatorie

de Monica Cosac    |   

Opt din zece români sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, însă puţin peste 60% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul celor mici, potrivit unui sondaj recent. În privinţa vaccinării antigripale, însă, foarte puţini români consideră că este necesară imunizarea, ceea ce explică, printre altele, proporțiile epidemiei de gripă din această iarnă.

 

Atitudinea populaţiei faţă de vaccinare şi vaccinuri a fost transpusă într-o cercetare sociologică, prima de acest fel realizată în România, de către INSCOP, pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). „62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile”, concluzionează studiul. În privinţa surselor de informare în domeniul vaccinării, aproximativ două treimi dintre respondenţi (66,4%) sunt de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie. Canalele de comunicare online şi offline reprezintă, de asemenea, o sursă importantă pentru a afla beneficiile, riscurile, calendarele sau schemele de vaccinare, potrivit SNMF.

„Doar 19,5% dintre cei intervievați declară că s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere. Aproape 80% răspund negativ, ceea ce explică, printre altele, proporțiile epidemiei de gripă de la sfârșitul acestei ierni”, mai spune sursa citată.

 

Femeile, vârstnicii, persoanele cu studii medii și superioare, rezidenții din mediul urban s-au vaccinat într-o proporție mai ridicată, decât alte categorii, împotriva gripei sezoniere.


Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, însă „există un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, relevă studiul.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri