Jurnalul.ro Editoriale Ce face PSD cu voinţa poporului?

Ce face PSD cu voinţa poporului?

de Ionuț Bălan    |   

În stare de alertă se conduce prin ordonanţe de urgenţă cum ar fi aceea - ca să dau exemplu la întâmplare - care interzice beţişoarele pentru urechi, farfuriile, paiele, tacâmurile şi paharele din plastic. Sigur că în aceste condiţii putem vorbi iarăşi de o juntă care nu-şi asumă sau să ne amintim de războiul civil de catifea care slăbeşte ţara.

 

Dar nu în această direcţie vreau să merg cu discuția, ci să observ că democraţia prin reprezentaţi relevă un fel de a fi configurată puterea legislativă şi în realitate legile sunt făcute în altă parte, fără să concorde neapărat cu voinţa populară. Mai mult, cei care ar putea să facă în aşa fel încât să restabilească starea firească de lucruri, reperele democratice şi implicit să ţină cont de mandatul cu care au fost învestiţi de popor nu par a se grăbi.

Nu este prima oară când semnalez că voința poporului, manifestată prin aleși, e deturnată. Bunăoară, parlamentarii dau o lege și au tot dreptul legitim s-o facă, dar se vede că actul normativ, apărut în Monitorul Oficial, nu se aplică. De ce? Pentru că se așteaptă instrucțiuni de la specialiștii ministerului de resort. Și în multe cazuri aceștia din urmă interpretează legea cum consideră ei, făcând din ea un act nelegitim.

Așadar, atunci când apar norme care schimbă intenția Parlamentului și o lege se aplică potrivit precizărilor birocraților se infirmă voință populară care stă la baza democrației. Și după cum știți, spre deosebire de noi, care avem legi și supralegi, există state cu sisteme cutumiare.

Acolo nu se interpretează nimic, fiindcă se știe cum să se facă de zeci și sute de ani. Cutumele sunt reguli foarte apropiate de natural, ceea ce evită hazardul moral și selecția adversă. Vă închipuiți însă, văzând acele sisteme libere, cât de discreționar e condusă România?

Acestea fiind spuse ar mai fi un ultim aspect de semnalat. Românii sunt ghidați de trei decenii de conducători care judecă pornind din sărăcie, adică, pe când polonezilor le-a fost cultivat spiritul antreprenorial - încă de când veneau în România la mare şi vindeau gumă de mestecat prin parcări - noi am fost „hrăniţi” cu mentalitatea de slugă, de care nu reuşim să ne dezbărăm chiar şi după ce migrăm în străinătate. Nici gândirea şcolii ardelene mulată de secole pe interesele europene nu ne-a ajutat prea mult să creăm bogăţie în stil american, în loc să administrăm sărăcia, aşa cum procedează nemţii.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri