Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CE Oltenia are nevoie de 7,5 milioane de certificate

CE Oltenia are nevoie de 7,5 milioane de certificate

de Adrian Stoica    |   

Analiștii estimează o scumpire mai accelerată a certificatelor de carbon în viitor având în vedere dorința Comisiei Europene de a reforma sistemul de alocări și de tranzacționare a acestora.

Motivul invocat pentru această schimbare a fost că de la lansarea sistemului în anul 2005, el nu a reușit să răspundă așteptărilor privind reducerea emisiilor. În consecință, Bruxellesul vrea acum reducerea certificatelor de emisii aflate în circulație.

Guvernul a adoptat la mijlocul lunii aprilie o ordonanță de urgență  în baza căreia a acordat un nou ajutor de stat de restructurare Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia). În baza acestui act normativ, Ministerul Finanțelor, va aloca sub forma de grant suma de 664,1 milioane de lei pentru achiziționarea parțială a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente producției de energie din 2020. Ajutorul de stat vine după ce anul trecut complexul mai primise unul în valoare de 251 milioane de euro. Alocarea sumei de 664,1 milioane de lei era necesară deoarece CE Oltenia nu dispune de resursele financiare pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. În situația neconformării până la data de 30.04.2021 a obligației de a achiziționa aceste certificate, CE Oltenia va fi obligată la plata unei penalități de 100 euro, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon echivalent emisă pentru care nu restituie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră.

Prețul certificatului explodează: 44 de euro

CE Oltenia trebuie să achiziționeze circa 7,5 milioane de certificate de CO2 aferente producţiei de 8,5 TWh de anul trecut. Potrivit site-ului carbonexpert.ro, pe 12 aprilie prețul certificatului de carbon ajunse la 44 de euro, bătând recordul înregistrat la mijlocul lunii martie când prețul a fost de 43 de euro. 

Electrocentrale Constanța cere și ea ajutor de stat

Producătorul de energie termică Electrocentrale Constanța a solicitat și el recent acordarea unui ajutor de stat de salvare pentru achiziționarea certificatelor de carbon. Astfel, CET Constanța spune că are nevoie de circa 32 de milioane de lei până pe 25 aprilie pentru a cumpăra 151.626 de certificate pentru producția anului trecut. Compania se află în insolvență, iar  cel mai mare creditor este Fiscul, acesta deținând o creanță de aproape 232 de milioane de lei. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri