Jurnalul.ro Ştiri Externe Născuți la 22 de săptămâni! Cei mai prematuri gemeni din lume

Născuți la 22 de săptămâni! Cei mai prematuri gemeni din lume

de Redacția Jurnalul    |   

Un frate și o soră din Canada născuți la 22 de săptămâni au fost desemnați de Guinness drept cei mai prematuri gemeni din lume. Dacă s-ar fi născut chiar și cu o oră mai devreme, ar fi fost lăsați să moară.

Adiah și Adrial Nadarajah s-au născut la 126 de zile, depășind recordul anterior de 125 de zile de prematuritate stabilit în 2018 de gemenii din statul american Iowa. O sarcină la termen este de obicei de 40 de săptămâni, ceea ce îi face pe aceștia prematuri cu 18 săptămâni.

Mama, Shakina Rajendram, a declarat că atunci când a început travaliul la doar 21 de săptămâni și cinci zile, medicii i-au spus că bebelușii "nu erau viabili" și că aveau "0% șanse de supraviețuire".

A fost a doua ei sarcină, după ce a pierdut-o pe prima cu doar câteva luni mai devreme în același spital din apropierea casei lor din Ontario, relatează BBC.

Tatăl, Kevin Nadarajah, a povestit că spitalul le-a spus că nu îi vor putea ajuta cu o sarcină atât de timpurie, lăsându-l treaz noaptea rugându-se cu "fața plină de lacrimi".

Majoritatea spitalelor nu încearcă să salveze copiii născuți înainte de 24-26 de săptămâni. Dar, din fericire, cuplul a putut să se mute la Spitalul Mount Sinai din Toronto, care are o unitate specializată de terapie intensivă neonatală.

În a doua zi de travaliu - 21 de săptămâni și 6 zile de sarcină - femeii i s-a spus că, dacă copiii se vor naște chiar și cu câteva minute înainte de 22 de săptămâni, vor fi lăsați să moară.

În ciuda sângerărilor abundente, ea a spus că a făcut tot posibilul să "țină copiii înăuntru" pentru încă câteva ore.

În cele din urmă i s-a rupt apa la 15 minute după miezul nopții. La mai puțin de două ore după ce au intrat în 22 de săptămâni în pântece, copiii s-au născut.

Adiah și Adrial au acum un an, în ciuda problemelor medicale grave de la început.

"Am văzut de multe ori cum bebelușii aproape că au murit sub ochii noștri", a declarat Rajendram. Deși sunt în continuare urmăriți îndeaproape de medici, frații "se simt foarte bine".

Cel mai prematur copil născut vreodată a fost Curtis Means din Alabama, care s-a născut la 21 de săptămâni și o zi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: nastere prematura gemeni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri