Pentru a nu fi închise, Ministerul Muncii propune, într-un proiect de hotărâre de guvern, extinderea termenului pentru obținerea autorizației de la ISU, astfel încât dosarele de licențiere și relicențiere să poată fi soluționate fără această autorizație până la finalul anului 2025.
Printr-o lege care a intrat în vigoare în luna aprilie (L. 100/2024) și normele de aplicare care au fost publicate în vară, România a introdus, din acest an, proceduri și condiții mai stricte de acreditare și licențiere a serviciilor sociale.
Printre altele, legislația îi obligă acum pe furnizorii de servicii sociale care nu au autorizație de securitate la incendiu să o obţină până la sfârşitul acestui an, cu riscul retragerii licenței.
„În vederea licențierii și relicențierii serviciilor sociale, furnizorii de servicii sociale au termen până la 31 decembrie 2024 să obțină autorizația de securitate la incendiu sau, după caz, documentul justificativ din care să reiasă faptul că spațiul în care se asigură serviciul social nu se supune autorizării”, anunța Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), la data de 1 august 2024, precizând și că emiterea documentelor de acreditare și licențiere pentru servicii sociale este posibilă doar după efectuarea de vizite în teren.
Unul din cinci furnizori riscă să fie închiși
În prezent, însă, datele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială arată că unul din cinci furnizori de servicii sociale licențiați nu dețin autorizația de securitate la incendiu, printre acestea regăsindu-se și 662 de centre rezidențiale cu zeci de mii de persoane care au nevoie de suport zilnic, inclusiv copii, bătrâni și persoane cu dizabilități.
„Conform situațiilor transmise de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, din totalul de 5.384 servicii sociale licențiate la nivelul lunii octombrie 2024, 2.565 dețin autorizație de securitate la incendiu, 1.043 nu dețin autorizația și 1.776 servicii sociale nu au obligația deținerii acesteia. (…)
De asemenea, din totalul de 1.043 centre care nu dețin autorizația, 662 sunt centre rezidențiale cu o capacitate totală de 21.855 beneficiari, după cum urmează:
-
236 centre rezidențiale publice cu o capacitate totală de 7.009 beneficiari.
-
426 centre rezidențiale private cu o capacitate totală de 14.846 beneficiari”, precizează reprezentanții MMSS, în nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ.
Din cele 1.043 de servicii sociale care în prezent nu dețin autorizația de securitate la incendiu, 458 sunt servicii administrate de către furnizori publici de servicii sociale și 585 sunt servicii sociale private, potrivit Ministerului Muncii.
Nu mai puțin de 363 servicii sociale rezidențiale și de zi trebuie să obțină această autorizație de la ISU în mai puțin de o lună, adică până la data de 31 decembrie 2024, pentru a putea continua să acorde asistență și îngrijiri pentru un număr de peste 8.192 beneficiari admiși în centre rezidențiale, aflați în situații de vulnerabilitate.
Însă, din cauza costurilor ridicate necesare modificărilor cerute de pompieri, aceste centre nu se vor putea încadra în intervalul impus prin lege, iar foarte mulți oameni riscă să rămână fără adăpost, deoarece statul nu are capacitatea de a-i reloca.
„Având în vedere și capacitatea restrânsă de relocare a beneficiarilor, dar și costurile mari ale unor modernizări pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, menținerea termenului de 31 decembrie ca termen limită ce conferă și valabilitatea licenței conduce la apariția unui risc major ca aceste servicii de calitate să-și înceteze activitatea și beneficiarii lor să fie privați, astfel, de găzduire, hrană, consiliere etc. În acest context apare necesitatea prorogării termenului în interesul beneficiarului final care este persoana aflată într-o situație de vulnerabilitate”, explică reprezentanții Ministerului Muncii.
Măsuri pentru deblocarea situației actuale
Prin urmare, proiectul de HG prevede următoarele măsuri:
-
dosarele de licențiere și dosarele de relicențiere aflate în curs de soluționare la data de 21 aprilie 2024, cele depuse până la data de 31 decembrie 2024, precum și dosarele de relicențiere depuse în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2025 se pot soluționa fără depunerea autorizației de securitate la incendiu;
-
termenul până la care furnizorii de servicii sociale au obligația de a continua demersurile de obținere a autorizației de securitate la incendiu pentru licențele obținute în perioada 21 aprilie-31 decembrie 2024 sau, după caz, pentru dosarele de relicențiere ce vor fi soluționate în anul 2025 și de a transmite documentul compartimentului de specialitate se prelungește până la data de 31 decembrie 2025, sub sancțiunea retragerii licenței de funcționare.
Noile prevederi au ca scop acordarea unui „termen rezonabil” furnizorilor de servicii sociale pentru a face demersurile premergătoare necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu sau, după caz, pentru a implementa toate recomandărilor formulate de reprezentanții ISU, în urma verificării condițiilor de funcționare din domeniul normelor de apărare împotriva incendiilor.
Ministerul Muncii mai precizează că, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, „răspunderea exclusivă în ceea ce privește funcționarea construcțiilor și amenajărilor din punctul de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revine beneficiarilor investițiilor, conform prevederilor legale în vigoare”.
„Modificările și completările propuse de proiectul de act normativ sunt menite să deblocheze furnizarea serviciilor sociale, asigurând continuitatea prestării acestora în acele centre de servicii sociale care se confruntă cu întârzieri în obținerea autorizației de securitate la incendiu și, indirect cu dificultăți în menținerea licenței de funcționare ori obținerea unei noi licențe de funcționare în anul 2025”, se arată în referatul care însoțește proiectul de act normativ.
Din cele 5.384 de servicii sociale licențiate la nivelul lunii octombrie 2024, pentru 604 expiră licența de funcționare în anul 2025. Dintre acestea, 423 servicii sociale se supun autorizării ISU.