Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloș sare din dreapta în barca stângii europene

Cioloș sare din dreapta în barca stângii europene

de Dan Constantin    |   

Dacian Cioloș virează din dreapta  spre stânga moderată europeană. Fostul premier a semnat alături de șase reprezentanți ai acestei orientări politice un manifest care dorește să declanșeze un curent la nivel european pentru blocarea populismului care amenință construcția europeană.Documentul a fost difuzat în 26 septembrie seara,de publicația franceză LIBERATION, cu o puternică orientare de stânga.

 Ceilalți semnatari sunt Castagner, lider al LREM (formațiunea președintelui Macron); Verhofstadt, liderul ALDE la nivel european, fost premier al Belgiei; Renzi, fost premier de centru stânga italian; Rivera, lider al mișcării spaniole Cetățenii; Muscat, premier al Maltei, lider al Partidului Laburist; Perchtold, liberal de stânga-Democrații 66 din Olanda.

Documentul difuzat propune o solidarizare, CU OPT LUNI ÎNAINTE DE ALEGERILE EUROPARLAMENTARE, împotriva populismului care a ajuns la putere în Ungaria, Italia și pledează pentru formarea unei mișcări care să reformeze tratatul european în punctele necesare avansării  după dorința fiecărui membru al UE, adică teza esențială a Europei cu mai multe viteze.

 Lansarea acestui manifest în România va pune probleme de poziționare PNL, care a cochetat cu mișcarea lui Cioloș, dar și pentru ALDE, legat la nivelul de asociere în Parlamentul European cu lideri semnatari ai documentului.

Subiecte în articol: dacian ciolos
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri