Jurnalul.ro Cultură Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști. Concerte în locații emblematice, sesiuni de masterclass, panel-uri și dezbateri

Classix Lab 2024 - noi orizonturi și oportunități pentru tinerii artiști. Concerte în locații emblematice, sesiuni de masterclass, panel-uri și dezbateri

de Magdalena Popa Buluc    |   

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

Classix Lab este o inițiativă nouă ce promovează diversitatea de gen derivată din muzica clasică: muzică veche, muzică populară, contemporană sau jazz și musical. Proiectul cuprinde workshop-uri, masterclass-uri, panel-uri și concerte în locații indoor și outdoor inedite din Nord-Estul țării (Iași, Suceava și Vatra Dornei), oferind artiștilor emergenți oportunitatea de a performa alături de artiștii consacrați la nivel internațional.

Direcția muzicală a acestei prime ediții Classix Lab este condusă în tandem de pianistul Dragoș Cantea și flautistul Ștefan Diaconu. Stimulând lucrul în echipă și interdisciplinaritatea, Classix Lab va promova colaborarea inter-gen în muzică, începând cu interpretări de muzică veche (sec. XVII) la instrumente autentice și ajungând la genuri contemporane precum muzica balcanică sau jazz-ul american. Printre momentele de excepție se numără prezența artistei daneze Michala Petri, cea mai renumită interpretă de blockflöte (flaut drept) la nivel global. Alături de Michala, vor fi prezenți membrii ansamblului de muzică veche Flauto Dolce. Alte nume importante în această ediție sunt multiplul laureat mondial, acordeonistul moldovean Radu Rățoi, și flautistul internațional Ștefan Diaconu. Aceștia vor prezenta un program intitulat Balkan Tango Fantasy alături de invitați speciali precum oboista Felicia Greciuc, iar în ultima seară de a suitei de concerte Classix Lab duo-ul pianistic româno-coreean format din Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh va explora intersecția dintre muzica clasică și jazz, într-un program dedicat prieteniei și valorilor comune româno-americane.

Programul de masterclass-uri a fost publicat online, iar înscrierile se pot realiza pe website-ul proiectului. Termenul limită pentru aplicații este 25 iulie, participanții vor fi anunțați pe 27 iulie, iar sesiunile sunt gratuite și se desfășoară pe 29 iulie și 1 august la Iași și pe 1 august la Suceava. Participanții activi la masterclass care se vor prezenta la cel mai înalt nivel vor putea fi invitați ca artiști interpreți în cadrul Classix Lab, desfășurat la Iași, Suceava și Vatra Dornei în perioada 26 iulie – 1 august.

Înscrierile pentru voluntari se desfășoară online, iar deadline-ul pentru aplicații este pe 23 iulie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri