Jurnalul.ro Ştiri Externe Condamnarea lui Hunter Biden spulberă povestea persecuției lui Trump

Condamnarea lui Hunter Biden spulberă povestea persecuției lui Trump

de Şerban Mihăilă    |   

Cele două săptămâni ale unei drame juridice fără precedent, care au dus la condamnări istorice ale unui fost președinte și ale fiului unui președinte în exercițiu, s-au încheiat, de asemenea, cu o concluzie politică clară. Supraviețuirea statului de drept și a Justiției independente în SUA poate depinde de alegerea pe care o vor face americanii în noiembrie.

Modul în care Joe Biden și Donald Trump, familiile lor, precum și propriile echipe politice au reacționat la cele două procese și verdicte dezvăluie căile probabile, total divergente, de gestionare a țării, sub conducerea actualului lider de la Casa Albă sau a prezumtivului candidat republican la președinția Americii. 

Biden nu a făcut niciun efort pentru a interveni în procesul fiului său Hunter, nici prin autoritatea lui executivă, nici prin intermediul tribunei mediatice oferite de funcția sa.

El a permis Departamentului de Justiție din cadrul propriei administrații să dea, marți, un verdict de vinovăție, care ar putea duce atât la trimiterea după gratii a fiului său, cât și la subminarea campaniei lui electorale din acest an.

„Voi accepta rezultatul acestui caz și voi continua să respect procesul judiciar, în timp ce Hunter ia în calcul un apel”, a declarat președintele, după ce juriul l-a găsit pe fiul său vinovat de minciună într-un formular federal de verificare a antecedentelor, necesar achiziționării unui revolver, precum și de posesie ilegală a armei, în timp ce era dependent sau folosea droguri.

El a spus deja că nu își va grația fiul. În prima sa reacție la verdict, Hunter Biden nu a atacat judecătorul sau procurorii, spunând pur și simplu că este recunoscător pentru dragostea și sprijinul familiei lui și că se simte binecuvântat, deoarece este din nou „curat” și nu mai depinde de droguri.

Comportamentul familiei Biden a contrastat cu reacția lui Trump la propriul proces și la condamnarea sa, în urmă cu aproape două săptămâni, în dosarul privind mita în schimbul tăcerii, oferită în lunile premergătoare cursei electorale pentru președinția americană din 2016.

Fostul președinte a răbufnit la adresa martorilor, a procurorilor, a juraților și a judecătorului. El a susținut că „acest lucru a fost făcut de administrația Biden pentru a răni sau a afecta un adversar politic”. Trump a denunțat apoi „o decizie măsluită”, în pofida faptului că Departamentul de Justiție nu a fost implicat în cazul intentat de procurorul districtual din Manhattan. 

Mai mult, de atunci, Trump a avertizat că se va folosi de puterile prezidențiale pentru a-și pedepsi adversarii politici și pentru a supune sistemul juridic voinței sale.

„Uneori răzbunarea poate fi justificată! Trebuie să fiu sincer. Știți, uneori poate fi așa!”, a mărturisit Trump, cu câteva zile în urmă. Fostul președinte a mai recunoscut, săptămâna trecută, pentru Fox News: „Aș avea tot dreptul să mă duc după ei”, referindu-se la familia Biden.

Argumente aruncate în aer

De-a lungul procesului său din Manhattan, New York, fostul lui oraș natal, Trump a insistat că nu a putut obține un verdict corect într-un oraș care votează în majoritate cu democrați. 

Delaware este însă un stat „albastru” - dominat de democrați - și un juriu de acolo tocmai l-a condamnat pe fiul președintelui. 

Un membru al juriului care a dat verdictul în cazul Biden a declarat, marți, că elementul politic nu a apărut niciun moment în timpul deliberărilor. De cealaltă parte, jurații din procesul lui Trump nu au vorbit încă, poate tocmai din cauza temerilor că ar putea fi identificați în urma tacticilor de intimidare utilizate din plin de fostul președinte.

Dacă Biden ar fi fost achitat, republicanii ar fi susținut cu siguranță că un juriu părtinitor, dintr-un stat în care toată lumea pare să cunoască prima familie a țării, le-a demonstrat punctul de vedere. Verdictul de vinovăție a aruncat însă în aer un alt argument politic de bază al susținătorilor lui Trump.

La inaugurarea președinției sale, Joe Biden a promis să restabilească independența Departamentului de Justiție, după ce, în timpul mandatului Trump, fostul lider american făcuse eforturi repetate pentru a-i folosi puterile judiciare și de investigație, considerându-l un fel de firmă personală de avocatură. 

De altfel, Trump nu a lăsat să planeze niciun dubiu asupra faptului că va face același lucru și chiar mai mult, dacă va recâștiga Casa Albă, în noiembrie, ignorând misiunea principală a Departamentului de Justiție, care trebuie să aplice legea independent și imparțial. 

Trump a promis deja că îl va urmări în Justiție pe Biden și familia sa și va „distruge” ceea ce el numește „Deep State” („Statul Paralel”). 

Verdictul în cazul lui Hunter Biden contrazice, de asemenea, raționamentul central al apărării lui Trump în cele patru cazuri penale, precum și în întreaga sa campanie prezidențială. Este vorba despre ideea că fostul președinte ar fi victima unui sistem juridic dirijat de un Departament de Justiție care i-ar viza exclusiv pe republicani.

„Acum, ideea «înarmării» Departamentului de Justiție care se îndreaptă doar împotriva dușmanilor celeilalte tabere s-a fâsâit!”, susține Michael Zeldin, un fost înalt oficial al Departamentului de Justiție și procuror federal. 

„Acest lucru este o dovadă a faptului că Departamentul de Justiție, sub conducerea procurorului general Merrick Garland, face tot posibilul să-și urmeze drumul fără abatere, așa cum ar trebui, pentru a-i aduce în fața instanței pe oamenii despre care consideră că ar trebui să fie urmăriți penal”, a adăugat el, citat de CNN.

Ideea de neutralitate a Departamentului de Justiție a fost întărită și de comentariile de după proces ale lui David Weiss, procurorul american numit de Trump în Delaware, pe care Garland l-a ridicat la rangul de consilier special pentru a înlătura impresia de părtinire politică. 

Weiss i-a mulțumit procurorului general pentru că i-a permis să acționeze independent. El a adăugat, în încheierea celor două săptămâni tensionate, care au târât sistemul judiciar american în ape politice extrem de toxice, că „nimeni în această țară nu este mai presus de lege!”. 



 

Subiecte în articol: condamnare hunter biden trump
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri