Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Contribuabilii săraci vor scăpa de CASS pe anii anteriori

Contribuabilii săraci vor scăpa de CASS pe anii anteriori

de Giulia Anghel    |   

Persoanele fizice care în perioada 2014-2017 au obținut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute pe an urmează să fie scutite de plata contribuției la sănătate. Măsura va fi aplicată atât contribuabililor care nu au primit deciziile de impunere emise de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), cât și celor pentru care au fost calculate sumele de plată. Ministerul Finanțelor urmează să elaboreze proiectul unei ordonanțe de urgență care să legifereze aceste măsuri.

Va fi reglementată și situația în care deciziile de impunere anuale privind definitivarea contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate pentru perioada 2014-2017, sunt emise și comunicate de ANAF, între 15 martie 2019 și data intrării în vigoare a ordonanței, să poată fi plătite de contribuabili în termen de 120 de zile, iar dacă sunt achitate integral în 60  de zile să beneficieze de bonificații de 10%. În caz contrar, persoanele fizice s-ar afla în imposibilitatea de a beneficia de reducerea prevăzută de OUG 89/2018.

 „Cei care au plătit deja contribuția trebuie să solicite restituirea sumelor virate în plus, pentru că nu li se vor returna automat. Așa încât, tocmai aceia care au fost buni platnici vor trebui să facă alte drumuri la ANAF pentru a cere reconstituirea obligației și recuperarea sumelor.” Adriana Badiu, consultant fiscal 3B Expert Audit

 

CASS mai mare decât câștigurile

În anii anteriori contribuabilii trebuiau să plătească echivalentul unui salariu minim pe economie pentru sănătate chiar dacă, de multe ori, pentru aceste persoane contribuția era mai mare decât câștigurile. Un exemplu în acest sens sunt dobânzile bancare la depozite, care generau venituri mici, dar din cauza acestora contribuabilul era obligat la plata CASS-ului.

"Mulți cetățeni au primit de la ANAF decizii de impunere pentru perioada 2014-2017 privind plata contribuțiilor sociale. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obțin venituri anuale sub nivelul de 12 salarii minime brute pe economie nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate decât opțional, solicit Ministerului Finanțelor să vină de urgență cu o soluție care să extindă această facilitate și pentru perioada 2014-2017. Nu este normal ca oamenii să fie împovărați cu obligații fiscale injuste în raport cu nivelul veniturilor încasate, iar cetățenii care au primit decizii de impunere trebuie să știe că vor beneficia și ei de aceste criterii", a explicat premierul Viorica Dăncilă.
 

Până anul trecut, obligația de a stabili cuantumul impozitelor care trebuiau plătite de contribuabili persoane fizice revena ANAF-ului. „Problema este că majoritatea formularelor depuse de aceștia până în 2017, respectiv Declarația 200, stau pe birourilor inspectorilor din cauza deficiențelor sistemului informatic”, ne-a spus consultantul fiscal, Adriana Badiu.

 

 

Subiecte în articol: armistitie fiscala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri