Coreea de Nord nu ar trebui răsplătită pur şi simplu pentru că a acceptat să participe la un dialog despre programul său nuclear, a apreciat ministrul japonez al apărării, Itunori Onodera. "Având în vedere modul în care Coreea de Nord s-a comportat în trecut, este important să nu fie răsplătită doar pentru că a spus da'', a afirmat oficialul nipon.
In trecut, Coreea de Nord s-a pronuntat in favoarea denuclearizarii doar pentru a invalida acorduri şi continuă dezvolte programele de rachete balistice şi arme nucleare, a spus Onodera.
Singura modalitate de a obţine o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă ar fi "menţinerea unor presiuni maxime asupra Coreii de Nord, împreună cu eforturile diplomatice'', a adăugat el.
Coreea de Nord a semnat acorduri în 1994 şi 2005 vizând încetarea programului său de arme nucleare, dar a continuat să efectueze teste nucleare, ceea a condus la o serie de sancţiuni impuse de ONU.
Anul trecut, Coreea de Nord a lansat două rachete balistice deasupra Japoniei şi o a treia a căzut în Oceanul Pacific.
După câteva zile de oscilaţii, Trump a anunţat vineri că se va întâlni cu Kim Jong Un pe 12 iunie pentru a discuta cu privire la o soluţie paşnică privind programul nuclear nord-coreean. Partea americană contramandase summitul săptămâna trecută.
Trump l-a primit vineri la Casa Albă pe generalul Kim Yong Chol, un înalt oficial de la Phenian, care i-a înmânat preşedintelui american o scrisoare din partea liderului nord-coreean Kim Jong Un. La conferinţa de presă de după eveniment, Trump şi-a exprimat convingerea că nord-coreenii doresc denuclearizarea. AGERPRES