Hotelierii și patronii de restaurante își fac deja planuri de măsuri pentru a face față unei crize mai puternice decât în cele două războaie mondiale. Pentru a evita falimentul au nevoie de sprijin din partea autorităților, prin eliminarea unor taxe și acceptarea reducerii numărului de locuri pentru care se plătesc impozite. În spațiile de cazare și în restaurante se așteaptă o listă de măsuri pe care personalul să le poată aplica, pentru a preveni răspândirea virusului care de ieri a închis deja Italia. Ar putea urma reduceri drastice de personal, după diminuarea încasărilor, în ultimele trei luni.
Prima ramură a economiei care a fost deja lovită de coronavirus este industria ospitalității. Chiar dacă nu s-a declanșat criza economică, deja au înregistrat pierderi extrem de mari transportatorii și hotelierii. Zborurile tuturor companiilor aeriene s-au diminuat drastic sau au fost deja anulate pe mai multe rute, iar efectele se resimt și în hotelărie, pentru că rezervările se anulează în număr extrem de mare. Hotelierii spun că anulările au început încă din luna decembrie, când deja se simțea instalarea unei crize la nivel mondial, din scăderile înregistrate. Ianuarie și februarie au fost două luni de coșmar pentru hotelierii din București, gradul de ocupare scăzând sub 40%, ceea ce înseamnă că aproape toate unitățile de cazare merg pe pierdere și deja au intrat în a treia lună de criză. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a propus autorităților locale un prim plan de măsuri, pentru a se evita căderea totală a industriei, pe termen lung.
Reducerea urgentă a taxelor și impozitelor
Hotelierii care nu mai au încasări deja de aproape trei luni au început să-și trimită angajații în concediu fără plată, iar dacă situația va rămâne neschimbată sau chiar se va înrăutăți, din cauza blocajelor produse de coronavirus, va urma un val de concedieri și închiderea totală sau parțială a unităților de cazare. „Cerem Primăriei Municipiului București în primul rând eliminarea taxei de 2%, pentru promovarea destinației turistice, pentru că oricum nu se mai pot face evenimente în această perioadă, iar pentru noi este important să ne rămână acest procent acum. De asemenea, va trebui să reducem activitatea și numărul de camere. Este posibil ca multe dintre unitățile de cazare să funcționeze, în viitor, în regim de boutique hotel, cu doar câteva camere, iar taxele și impozitele ar trebui să le plătim în raport cu numărul de locuri pe care le păstrăm, inclusiv pentru restaurante”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, președinte SC Ambasador SA și vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc. FPTR cere guvernului interimar să deblocheze urgent bugetul alocat pentru voucherele de vacanță, pentru a-i putea ajuta, în această perioadă.
Reprezentanții HORECA cer și un plan concret de măsuri din partea secretarului de stat Raed Arafat, pentru a se putea adapta situației fără precedent care a lovit întreaga industrie a ospitalității.