Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

de Florin Condurateanu    |   

Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.

 

Se întâmplă ca în preajma unui examen, cu puţin înainte de un interviu pentru obţinerea unui loc de muncă, în orele unei întâlniri de inimă, oamenii să simtă că tubul lor digestiv s-a dat peste cap, au senzaţia de a merge urgent la toaletă, se confruntă cu balonări, cu crampe. Resimt aceste simptome neplăcute mai ales cei emotivi, timizi. Sindromul de intestin iritabil, cum este diagnosticat de medici, apare şi pe suport emoţional. Dar această mai nouă suferinţă înseamnă şi o capcană periculoasă. Aceleaşi tulburări ale scaunului, aceleaşi deranjamente se ivesc şi în cazul unor boli canceroase grave, cum este cancerul de colon. Este o eroare ca suferindul să-şi pună singur diagnosticul, aceasta este doar treaba medicului gastroenterolog. Se pot crea confuzii de stabilire a diagnosticului, se întârzie strategia medicală corectă şi, de aici, complicaţii nedorite. Dacă aceste deranjamente în scaun apar numai ziua şi îi afectează mai ales pe tineri, este probabil să fie vorba de sindromul intestinului iritabil. 

Dar dacă aceste fenomene sunt resimţite de cei peste 50 de ani, au loc şi  în cursul nopţii şi sunt însoţite de o pierdere în greutate şi sânge în materiile fecale, investigaţiile trebuie adâncite, se poate ascunde un cancer de colon. Tulburările în scaun în ambele boli înseamnă ba scaun imperios, diaree, ba constipaţie, ba alternanţa celor două forme de scaun. Dacă s-a stabilit că motivul este sindromul de intestin iritabil, pe lângă medicaţia pentru starea digestivă se impune şi o terapie pentru latura emoţională.

 

S-a insistat ca diagnosticul să fie corect pentru că boala de cancer al colonului descoperită în faze incipiente este soluţionată favorabil prin intervenţie chirurgicală şi tratament cu citostatice. 

 

Florin Condurăţeanu

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri