Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum evităm instalarea dezordinii în dantură

Cum evităm instalarea dezordinii în dantură

de Florin Condurateanu    |   

Televiziunile japoneze programează filme cu mii de copii strânşi în săli de sport, care, pe ritm de muzică săltăreaţă, se antrenează cum să se spele corect pe dinţi. Păstrarea sănătăţii danturii porneşte de la igiena ei, de aceea este bine să cunoaştem câteva reguli de bază.

 

Foarte mulţi oameni se spală greşit pe dinţi, ei plimbă pe orizontală periuţa şi practica asta este ineficientă fiindcă nu se elimină resturile alimentare din spaţiile dintre dinţi. Spălarea corectă este mişcarea pe verticală, de sus în jos, ca şi când cureţi spaţiul dintre dinţi cu scobitoarea, mişcarea se face din încheietura pumnului. Şi mai există un sfat: spălarea danturii să se facă prin mişcări energice ale periuţei.

Spălarea pe dinţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, este măsura esenţială, de la care se pleacă în menajarea danturii. Profesorul de medicina danturii Gheorghe Găucan recomandă şi clătirea după spălarea dinţilor cu apă de gură. Subliniază că este eficient pentru curăţarea dinţilor să se mănânce un morcov crud sau un măr după curăţarea danturii. Pasta şi apa de clătire trebuie să conţină şi fluor.

O altă regulă pentru igiena stomatologică este ca omul să meargă la stomatolog cel puţin o dată la şase luni. În aceste şedinţe de întreţinere, medicul stomatolog va curăţa dinţii de tartru, va masa şi gingiile pentru a stimula circulaţia sângelui. Cu această ocazie se vor investiga dinţii şi măselele pentru a descoperi din timp orice carie. Tratarea în faza incipientă va evita necesitatea omorârii nervului pe canal, căci fără nerv dintele este un organ mort. Atenţie, plombarea şi tratarea dinţilor se face şi la faza de dinţi de lapte. Dinţii de lapte, sub alibiul că ei tot cad cu vârsta, nu e bine să fie extraşi, în locul liber încep să se deplaseze ceilalţi dinţi, se creează dezordine în dantură. De altfel, nici când dantura este definitivă nu sunt acceptate extracţiile de dinţi şi măsele fără să se facă pe locul rămas gol o lucrare protetică. Dinţii vecini s-ar apleca, dacă spaţiul este lăsat gol.

 

Baza întregii danturi este măseaua apărută la vârsta de 6 ani. Ea este piatra de temelie. Măselele de minte apar la majorat, la 18 ani, de aceea se numesc de minte. Dacă ele cresc orizontal şi rămân în interiorul gingiei, trebuie scoase.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri