În contextul ciclului de articole privind schimbarea actualei forme de globalizare mi se pare relevant să ne apropiem de Dumnezeu, ca mod în care se configurează firesc atomii, nu cum s-a întâmplat până acum, când IT-ul a jucat în rolul de ucenic vrăjitor.
Amintesc din nou de tehnologia informației prescurtată IT, fiindcă educația a fost erodată de ea. Și degeaba ai o populație mare, care a urmat superficial sau mai deloc procesul de învățare.
De aceea e necesară cultivarea disciplinelor fundamentale, nu să fie mânați oamenii cu biciul, ca să se depersonalizeze și să-și piardă identitatea și creativitatea, când ei au nevoie să-și mărească nivelul de conștiință.
Și poate că aceia care practică aservirea cu taxe sau tarife la utilități, pentru a fi de folos politicului, nu și-au dat încă seama, dar astfel se produce o recrudescență a activităților infracționale. Pe când o globalizare ce se axează pe promovarea elitelor și a unei ierarhii corecte de valori acționează invers.
Iarăși ne întoarcem la educație, cu precizarea că pentru societate n-ar trebuie să dobândească reprezentativitate starletele din filmele pentru adulți, ci savanți precum Stephen Hawking.
Însă pentru că tot suntem pe tărâm științific vreau să precizez că mi s-a părut relevantă apariția unui material care nu are memorie la nivel atomic: samarin nichelat. Uitarea este esențială, fiindcă reziliența face ca deciziile greșite ale trecutului să creeze tipare. De aceea e nevoie de uitare, ca să se renunțe la șabloanele proaste, la clișee și la stresul generat continuu de ele.
Ca să se poată merge ca la început, cu la fel de multă prospețime, dar să se utilizeze și acumulările de pe parcurs, e necesar să se elimine tensiunile, cum ar fi poluarea emoțională practicată de marketing. Asta-i cheia cuanticității. Fără frustrare mergi înainte cu spor și obții progresul științific.