Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum îți transformi sufrageria într-o mică sală de cinema - aspecte de care să ții cont

Cum îți transformi sufrageria într-o mică sală de cinema - aspecte de care să ții cont

Pentru cinefili, dar nu doar pentru ei, o sufragerie care poate funcționa ca o sală de cinema este imaginea confortului absolut. O combinație între intimitatea propriei case, filme și seriale bune, pe care să le poți viziona în condiții optime, aceasta reprezintă o experiență încântătoare și o modalitate perfectă de a-ți petrece timpul liber, o parte din zilele de vacanță sau o seară în compania celor dragi. Și dacă vei lua în calcul câteva detalii, camera de zi va putea îndeplini ambele funcții: living și home cinema.

Creează atmosfera potrivită, cu ajutorul luminilor

Pentru a sugera ambianța necesară unei săli de cinema, lumina este un element principal. Aceasta contribuie la crearea decorului, pentru că sursele de lumină poziționate corect dau consistență amenajării, induc starea potrivită și fac spectacol.

Amplasează sursele de lumină pe cel puțin trei niveluri: în plafon, la ⅔ din înălțimea camerei, pe pereți și pe podea. Iluminarea stratificată poate fi completată cu spoturi încastrate în pardoseală și în rafturile bibliotecii. Adaugă veioze care să lumineze zona socială din camera de zi și care să delimiteze spațiul conversațional, realizat de fotolii și canapele.

Dar, dincolo de toate acestea, condiția esențială este alegerea corectă a becurilor. Folosește-le pe cele cu lumină caldă și cuplează sistemul la senzori de mișcare și la un potențiometru care să varieze intensitatea luminoasă printr-o simplă rotire de buton. Becurile moderne, așa cum sunt și LED-urile, oferă multiple beneficii:

  • au un consum redus de energie;
  • oferă o intensitate luminoasă ideală;
  • au o durată lungă de viață.

 

Dincolo de toate aceste beneficii, există becuri LED pentru casa ale căror dimensiuni, forme și caracteristici tehnice le fac compatibile cu toate tipurile de lămpi și sisteme de iluminat.

Asigură-te că imaginea și sunetul sunt de calitate

 

Televizoarele inteligente transformă vizionarea filmelor într-un spectacol, prin calitatea imaginii și a sunetului. Acesta din urmă poate fi îmbunătățit cu un sistem auxiliar de boxe amplasate strategic. Ai mai putea utiliza și panouri acustice puse în jurul boxelor sau pe pereți, pentru optimizarea calității sunetului, prin eliminarea ecoului. Acestea pot fi parte din decor, pentru că există într-o varietate de stiluri, culori și modele, sau pot fi montate doar atunci când este necesar.

 

Calitatea imaginii se poate îmbunătăți substanțial acoperind ferestrele, astfel încât în cameră să se creeze semiobscuritate. Luminile ambientale sunt, la rândul lor, elemente care ajută și care te introduc în atmosfera specifică, rolul lor fiind acela de a contribui la decor și de a te introduce în starea potrivită.

 

În camera de zi care funcționează ca o sală de cinema, este indicat să ai o iluminare discretă, de jos în sus, întrucât aceasta are efect dublu: contribuie la decorul general și potențează focalizarea atenției la ecranul televizorului.

Mobilează livingul cu fotolii și canapele confortabile

 

Pe lângă film, lumini și ambianța sonoră, confortul este vital. Ne place să stăm pe spate și să ne relaxăm în timp ce ne bucurăm de film. Canapelele largi, fotoliile comode și taburetele pentru relaxarea picioarelor întregesc spațiul. Cea mai bună organizare este cea simetrică, fiind utilă și pentru a putea vedea în condiții optime ecranul televizorului, dar și pentru calitatea sunetului. 

 

Este important ca toți spectatorii să aibă condiții optime, dar, totodată, și posibilitatea de a decide unde și cum stau, iar pentru asta, poți completa amenajarea cu perne, pături pufoase și măsuțe individuale pentru snacksuri.

 

Unul dintre secretele confortului și ambianței plăcute este să nu aglomerezi spațiul și să amplasezi canapeaua și fotoliile astfel încât acestea să contureze atât zona „spectatorilor”, cât și rolul de spațiu social pe care îl are orice sufragerie.

 

Un truc util este să folosești canapele de colt, fotolii extensibile și să montezi roțile picioarelor acestora astfel încât să le poți schimba rapid poziția, fără efort, dacă este necesar. 

Acordă atenție detaliilor

 

O serie de mici ajustări pot contribui major la efectul general pe care îl urmărești, iar aceste detalii îți vor fi de folos:

 

  1. Utilizează, pentru unele dintre spoturi sau lămpile din cameră, becuri LED cu lumină colorată. Alege nuanțele de albastru, mov sau indigo.
  2. Zugrăvește unul dintre pereții camerei în tonuri foarte închise. Ai putea alege între un albastru ori maro intens, griuri profunde sau vișiniu dens, în funcție de cromatica generală din încăpere.
  3. Înlocuiește televizorul cu un proiector și un ecran. Vei avea parte de claritate și o imagine foarte mare, spectaculoasă, ca într-un cinematograf adevărat. În plus, în acest mod, vei da camerei un dublu rol. Proiectorul și ecranul pot fi strânse și depozitate fără să ocupe mult spațiu.
  4. Nu uita de floricele de porumb, chipsuri și alte mici gustări, pentru a completa ambianța de home cinema.

 

Camera de zi este, prin excelență, o zonă multifuncțională, iar această capacitate vine din detaliile incluse în amenajare. Luând în calcul aceste amănunte, sufrageria, indiferent de dimensiunea ei, poate deveni, oricând ai chef, o mică sală de cinema.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri