ustul este ușor dulceag datorită mălaiului. Poate fi consumată la micul dejun, dar și alături de supe, brânzeturi sau salate.
Rețetă de pâine albă cu mălai
Ingrediente
400 g făină albă de grâu (tip 650)
100 g mălai fin (nu instant)
7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
1 linguriță zahăr
1 linguriță sare
350 ml apă călduță
2 linguri ulei
Făină sau mălai pentru presărat.
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea aluatului de pâine constă în activarea drojdiei. Amestecă drojdia uscată cu zahărul și 2-3 linguri de apă călduță. Lasă să stea 5-10 minute până devine spumoasă.
Într-un bol mare, pune făina trecută prin sită, mălaiul și sarea. Adaugă drojdia activată și restul de apă treptat, amestecând cu o lingură de lemn.
Frământă până când obții un aluat moale și ușor lipicios. Se frământă aproximativ 10 minute manual sau 5 minute la robot. La final încorporează uleiul pentru a obține un aluat mai suplu.
Acoperă bolul cu un prosop curat. Lasă aluatul la crescut timp de 1 oră într-un loc cald, până își dublează volumul.
Pentru formarea pâinii răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină sau cu mălai. Modelează-l sub formă rotundă sau ovală, fără a-l frământa prea mult. Așază-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau într-o formă de fontă. Presară puțin mălai deasupra pentru un aspect rustic. Acoperă vasul cu un ștergar și mai lasă-l la dospit timp de 30–40 minute.
Între timp preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius.
Pune un vas mic cu apă la baza cuptorului pentru a crea abur. Crestează pâinea ușor cu un cuțit. Pune vasul în cuptorul încălzit. Coace delicioasa pâine rustică cu făină albă și mălai timp de 35–40 minute. Pâinea trebuie să capete crustă aurie și să sune a gol când o bați pe dos.
Las-o să se răcească complet pe un grătar înainte de porționare pentru ca miezul să se stabilizeze.
Poți servi pâinea caldă cu unt și miere, pentru un mic dejun simplu și reconfortant. O poți servi lângă o supă de legume sau fasole.
Se poate consuma prăjită, cu brânză de capră și roșii coapte sau sub formă de bruschete rustice, potrivit hellotaste.ro.