Acarienii sunt organisme microscopice, înrudite cu păianjenii şi scorpionii, iar anumite specii, aşa-numiţii acarieni sinantropici, se regăsesc în casele tuturor. În general, ei populează lenjeria de pat, saltelele, obiectele din pluş, perdelele, pernele, canapelele sau fotoliile din casă. Hrana preferată este pielea moartă care rămâne pe obiectele din casă. În mod normal, ei sunt inofensivi pentru oameni, însă când densitatea acarienilor depăşeşte un anumit nivel, pot să apară reacţii alergice. Astfel, „alergia la praf” este de fapt cauzată de acarieni, așa că trebuie ţinută sub control răspândirea acestora. Măsura cea mai eficientă este schimbarea frecventă a lenjeriei, mediu care acumulează cei mai mulţi acarieni. Trebuie ţinut seama de faptul că acarienii se dezvoltă mai ales într-un mediu umed şi cald, iar transpiraţia din timpul somnului este un factor favorizant. Chiar şi în condiţiile schimbării frecvente a lenjeriei de pat, este nevoie ca aceasta să fie aerisită în fiecare zi, iar dacă este posibil să fie expusă la soare. În orice caz, nu se recomandă ca lenjeria de pat să fie pusă peste zi într-un mediu închis, lipsit de aerisire. O altă măsură este ştergerea prafului cu frecvenţă mare, în condiţiile în care acarienii sunt purtaţi prin aer de către particulele de praf. La îndemână sunt şi soluţii chimice împotriva acarienilor, însă stârpirea acestora oricum nu poate fi definitivă, fiind nevoie doar de ţinerea lor sub control, care se face foarte bine prin curăţenie şi aerisire.
Vinovaţi pentru alergii
Alergia provocată de acarieni are ca simptome strănutul repetat, ochii roşi, dificultate la respiraţie, dureri în gât, iritaţii ale pielii. Tot acarienii sunt responsabili pentru apariţia acneeii rozacee. Într-un prim stadiu apar pete roşii pe pielea feţei, iar apoi apar şi coşuri. Stadiul de evoluţie a acestei afecţiuni este de circa trei luni, dar i se poate pune capăt mai devreme printr-un tratament cu antibiotice, la indicaţia dermatologului.
Se poate folosi şi un dezumidificator de cameră pentru reducerea umezelii din aer pentru a limita proliferarea acarienilor, însă acesta are un efect redus asupra umezelii acumulate în lenjerie.