Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cum să-ți îmbunătățești stilul de viață, pentru a te bucura de o imunitate mai bună

Cum să-ți îmbunătățești stilul de viață, pentru a te bucura de o imunitate mai bună

Fondul genetic ne predispune la anumiți factori de risc în ceea ce privește posibilitatea de a dezvolta anumite boli sau, dimpotrivă, poate avea un efect protector privind starea de sănătate generală. Cu toate acestea, există o parte importantă pe care o putem controla și care ne poate influența pozitiv starea de sănătate, prin sistemul imunitar și metabolism. Este vorba despre stilul de viață. Bolile netransmisibile sunt una dintre marile provocări ale ultimului secol în ​​domeniul sănătăţii și nu numai.

Liderii mondiali și Organizația Mondială a Sănătății au elaborat, de altfel, mai multe inițiative pentru a reduce din povara acestora la nivel global. Printre factorii de risc vizați se numără consumul excesiv de alcool și de sare, sedentarismul și fumatul, dar și obezitatea. Toți sunt factori care țin de stilul de viață, cu impact direct asupra sistemului imunitar. Iată mai jos cum să-ți îmbunătățești stilul de viață, pentru a te bucura de o imunitate mai bună.

Alimentația

Aproximativ 70% dintre celulele sistemului imunitar se află în intestine. În același timp, enterocitele, celulele care căptușesc intestinul, formează o barieră împotriva agenților patogeni și îi împiedică să intre în sânge. Acestea sunt două motive esențiale pentru care trebuie să ai o alimentație sănătoasă, variată și echilibrată. O mare varietate de nutrienți te ajută să-ți menții sistemul digestiv în formă, furnizează energie corpului și ajută la reducerea riscului de a contracta boli cronice majore, ca cele cardiace, hipertensiunea arterială, diabetul și cancerul. Dacă te întrebi de unde să începi, dieta mediteraneană este considerată de mulți specialiști una dintre cele mai sănătoase. Printre componentele dietei mediteraneene se numără fructele proaspete și cele oleaginoase și semințele, legumele cât mai colorate, peștele și fructele de mare, cerealele integrale, uleiul de măsline extravirgin, ierburile și condimente. În general, este recomandat să limitezi consumul de alimente foarte procesate, cereale și grăsimi rafinate și excesul de sare și zahăr. Poți să te asiguri că poți consuma suficiente alimente sănătoase pregătind cât mai multe mese cu produse locale și de sezon. De asemenea, folosește metode de preparare a alimentelor cât mai sănătoase, precum gătitul la aburi sau la cuptor.

Suplimentele alimentare

Multe persoane au o viață foarte aglomerată și agitată și nu reușesc să își asigure din dietă toate substanțele nutritive esențiale pentru o bună stare a sănătății. Sau, în anumite perioade, precum cele foarte stresante sau cele foarte reci, au nevoie de un ajutor suplimentar pentru a face față infecțiilor. În aceste condiții, pot fi administrate unele suplimente alimentare naturale. De exemplu, sunt binecunoscute beneficii vitamina C în sezonul rece, pentru că organismul va putea lupta mai bine cu frigul, va rezista la oboseală și la numeroșii agenți patogeni. De asemenea, quercetina este recunoscută ca fiind un antioxidant puternic, cu efecte benefice pentru organism. Substanța promovează o imunitate mai bună și întărește protecția celulelor. Pe de altă parte, o microbiotă intestinală sănătoasă constituie o adevărată bariera impotriva infecțiilor. Suplimentele cu probiotice pot crește eficiența funcției de barieră pe care o are mucoasa intestinală, reducând permeabilitatea indusă de microorganismele patogene, dar și pe cea asociată inflamațiilor.

Activitatea fizică regulată

Potrivit unor studii, sedentarismul este cauza a până la 10% dintre cazurile de cancer mamar și de colon în Europa. O jumătate de oră de activitate fizică practicată zilnic contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate, reducând în același timp ritmul cardiac. Rezultatul se traduce printr-un mai bun control al stresului, un risc scăzut de boli cardiovasculare și de osteoporoză și o ameliorare a funcției respiratorii, printre altele. Sportul este o modalitate ieftină de a-ți îmbunătăți starea de sănătate. După vârsta de 65 de ani, sunt indicate și exercițiile de echilibru și de flexibilitate. Exercițiile fizice pot fi de intensitate moderată, inclusiv yoga, mersul pe jos ori dansul.

 

Obiceiurile prezentate mai sus pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de a duce o viață lungă și sănătoasă. Pe de altă parte, nu numai sănătatea fizică este importantă, ci și cea psihică și spirituală. Gestionarea stresului, pasiunile și momentele de răsfăț personal ar trebui să aibă prioritate mare în viața ta cotidiană.

Sursa foto: Freepik

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri