Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum sărbătoresc mexicanii Ziua Morților?

Cum sărbătoresc mexicanii Ziua Morților?

În Mexic, Ziua morților este o sărbătoare a vieții.

În timpul sărbătorilor Zilei Morților care au loc la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie în Mexic, cei vii își amintesc și îi onorează pe cei dragi decedați, dar cu bucurie – nu cu tristețe.

Potrivit VOA, gălbenelele decorează străzile în timp ce muzica răsună din difuzoare. Adulții și copiii deopotrivă se costumează și fac fotografii, surprinzând festivitățile anuale pline de bucurie. Se crede că în timpul Zilei Morților - sau Dia de los Muertos – cei vii sunt capabili să comunice cu cei dragi decedați.

Nimeni nu știe când a avut loc prima sărbătorire a acestei zile, însă are rădăcinile în credințele legate de agricultură din epoca prehispanică a Mexicului, a declarat Andres Medina, cercetător la Institutul de Cercetare Antropologică al Universității Naționale Autonome din Mexic, pentru Al Jazeera.

„În mitologie, porumbul este îngropat când este plantat și duce o viață subterană o perioadă, doar pentru a reapărea ulterior ca plantă”, a spus Medina. Bobul de porumb este văzut ca o sămânță, comparabilă cu un os, care este văzut ca originea vieții.

Astăzi, scheletele sunt esențiale pentru sărbătorile Zilei Morților, simbolizând o întoarcere a oaselor în lumea vie. La fel ca semințele plantate în sol, morții dispar temporar doar pentru a se întoarce în fiecare an, ca la recolta anuală.

Altarele sunt, de asemenea, foarte importante. Ele arată respectul acordat morților. Familiile plasează fotografii ale strămoșilor lor pe altarele de acasă, care includ decorațiuni din hârtie colorată și lumânări.

Modul în care mexicanii sărbătoresc Ziua Morților continuă să evolueze de la an la an.

„Astăzi există o influență a Halloween-ului american în sărbătoare”, a spus Medina. „Sensul inițial al festivalului este sărbătorirea morților. Pentru a sărbători viața.”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri