Majoritatea acestor legi au trecut de Camera Deputaţilor în calitate de primă Cameră sesizată şi au fost trimise la Senat, forul decizional, ce va trebui să analizeze proiectele fără o examinare prealabilă din partea deputaţilor. În luna februarie, când vor reveni în noua sesiune parlamentară, senatorii au de dezbătut şi votat o modificare la legea ANI, care vizează integritatea şi exercitarea funcţiilor publice.
Senatorii trebuie să decidă şi cu privire la două proiecte privind legea educaţiei naţionale. Unul dintre ele se referă la programul „Şcoală după şcoală”, pentru elevii de până în clasa a IV-a, ai căror părinţi sunt la muncă şi care pot plăti un tichet pentru prelungirea programului copiilor, program în care cei mici îşi pot face temele supravegheaţi. Aleşii vor să modifice şi organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aşa că în februarie vor avea în vedere şi acest proiect de lege, trecut tacit de Cameră.
Cereri de reexaminare
Dintre cele 32 de legi care au fost adoptate fără o dezbatere parlamentară, cinci au fost promulgate de preşedinte sau au fost contestate la Curtea Constituţională. Printre acestea, se numără şi o propunere legislativă care îi vizează pe auditorii publici externi, pentru stabilirea dreptului la pensia de serviciu.
Unele propuneri sunt absurde. Deputaţii nu au stat departe nici când vine vorba despre audiovizual. Camera Deputaţilor a adoptat tacit un alt proiect de lege care interzice publicitatea explicită pentru produsele medicamentoase, atât la televizor, cât şi la radio.
Legea a primit votul senatorilor, iar apoi a ajuns pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru pro- mulgare. La fel s-a întâmplat şi cu propunerea legislativă privind completarea legii siguranţei naţionale a României, care interzice defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar. Zece dintre aceste propuneri legislative au devenit legi.
După ce a trecut tacit de Cameră, Senatul a decis şi modificarea legii privind statutul soldaţilor profesionişti. Şi legea educaţiei a suferit modificări în sensul competenţei consiliului de administraţie din unităţile de învăţământ de stat şi învăţământ specializat de stat. Ca să nu pară că votează orice, senatorii se mai opun propunerilor legislative venite de la Camera Deputaţilor. Senatorii au respins proiecte de lege care vizau organizarea şi funcţionarea Guvernului sau funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului.
O altă propunere legislativă care a trecut de Camera Deputaţilor şi a fost respinsă de Senat viza sprijinul învăţământului în limba română în ţările unde locuiesc comunităţi masive de români.
Teoretic, unul din rosturile bicameralismului este ca un proiect să fie examinat cu atenţie, de fiecare dintre cele două Camere, înainte de a deveni lege. Deseori însă, colegii preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (foto), lasă Senatul să examineze proiectele, îndeosebi în cazul legilor în care senatorii au ultimul cuvânt. Cazurile în care Camera decizională adoptă legile tacit sunt, ce-i drept, mai rare.
Zece dintre propunerile legislative care au trecut tacit de Camera Deputaţilor nu au trecut şi de Camera superioară a Parlamentului.
Ultimul set de pensii nesimţite a fost adoptat fără votul Camerei
Printre cele mai importante legi care au fost adoptate tacit de Cameră se numără şi legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, aceasta fiind atacată de Guvern la Curtea Constituţională. Pe 20 ianuarie, judecătorii CCR vor stabili dacă această lege este sau nu constituţională. Sesizarea se referă şi la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii de CJ. Legea a fost adoptată şi de Senat pe 21 decembrie, iar contestarea a venit cinci zile mai târziu.
Anterior, proiectul generase controverse aprinse în presă, astfel încât este probabil ca deputaţii să fi preferat adoptarea tacită, astfel încât colegii lor senatori să încaseze toate criticile aduse legii. De altfel, nu este primul caz în care o lege controversată este lăsată la sertar până când este depăşit termenul constituţional pentru dezbatere, iar legea să fie adoptată tacit. Singura condiţie este ca proiectul să fi trecut de comisii şi să fi fost pus pe ordinea de zi a plenului.