Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum vrea să le dea PNL cu legea Drapelului în cap protestatarilor #rezist

Cum vrea să le dea PNL cu legea Drapelului în cap protestatarilor #rezist

de Ion Alexandru    |   

Un proiect de lege inițiat de nu mai puțin de 29 de senatori ai Partidului Național Liberal, care a trecut, la începutul acestei luni, de votul Camerei Superioare a Parlamentului, aplică o lovitură zdravănă mișcării cunoscute sub denumirea „#rezist”. Inițiativa vizează, printre altele, și interzicerea aplicării pe drapelul României a oricărui înscris sau simbol, altele decât cele prevăzute de lege. În timpul manifestărilor de protest din Piața Victoriei, din perioada 2017 – 2018, cu precădere cele care au vizat celebra Ordonanță de Urgență nr. 13/2017, protestatarii au inscripționat pe drapelele tricolore aflate în dotarea lor lozinci, siglele „Rezist” sau ale unor ONG-uri ori așa-zise mișcări civice, precum și mesaje obscene la adresa partidului care se afla, la acel moment, la guvernare. 

 

Printre cei 29 de senatori care au inițiat această propunere legislativă se numără liderul senatorilor PNL Virgil Guran, senatoarea Alina Gorghiu, fostul ministru al Educației Monica Anisie, președintele Comisiei Juridice din Senat, Iuliana Scântei, fostul ministru al Afacerilor Interne, Ioan Marcel Vela, precum și actualul ministru al Apărării Naționale, generalul în rezervă Nicolae Ciucă, fost șef al Statului Major General. Proiectul de lege se numește „pentru modificarea și completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile publice”.

În data de 4 mai 2021, această lege a trecut de votul Senatului, iar, în 10 mai 2021, actul normativ a fost transmis Biroului Permanent al Camerei Deputaților, aceasta din urmă fiind și forul decizional.

Astfel, în forma adoptată de Senat, la articolul 1 din lege, după alineatul al doilea, se introduce un alineat 3, care conține următorul enunț: „Pe drapelul României nu pot fi adăugate inscripții și simboluri în afara celor prevăzute de lege sau prin regulamentele militare”. 

 

„Rezist”, „Vă vedem” sau „M..e PSD”, pe steagul național

 

Practic, acest articol nou introdus îi „rupe pe genunchi” pe protestatarii #rezist care au manifestat, în perioada 2017-2018, în Piața Victoriei  din București. În nenumărate cazuri, la aceste manifestații au fost folosite drapeluri tricolore ale României, pe care erau inscripționate tot felul de mesaje sau simboluri „războinice” la adresa Partidului Social Democrat, aflat, atunci, la putere. Printre inscripțiile imortalizate de fotografiile vremii se regăsește chiar sigla „Rezist”, scrisă cu culoarea neagră pe porțiunea de culoare galbenă a drapelului național. Pe alt steag, tot pe partea galbenă, este inscripționată sigla „Vă vedem”, cu tot cu simbolul ochiului, folosită de o mișcare autointitulată drept cauză care a luptat pentru abrogarea Ordonanței de Urgență nr. 13/2017. Cu alte ocazii, pe conturile de socializare ale unor „VIP-uri” ale acestor mișcări erau folosite coli tipărite cu tricolorul României, pe care era scrisă celebra lozincă „M..e PSD”.

Surse politice arată că, în fapt, intenția liberalilor a vizat nu protestatarii din zona „#rezist”, ci proaspăt intrata în Parlament formațiune politică AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), care, la rândul ei, în timpul campaniei electorale din toamna anului trecut, a inscripționat sigla formațiunii pe drapelul național. Tocmai de aceea, inițiativa ar fi beneficiat, la Senat, chiar și de sprijinul formațiunii USR-PLUS, ai căror reprezentanți sau susținători au participat, în anii trecuți, la manifestațiile de protest în cadrul cărora au fost folosite simboluri nelegale, conform legii inițiate, pe drapelul României.

 

Nicolae Ciucă: „Cetățenii trebuie să respecte istoria și pe cei care s-au jertfit pentru țară

 

Oficial, însă, în expunerea de motive iscălită de senatorul Nicolae Ciucă, în numele inițiatorilor, se arată că toți cetățenii sunt datori să respecte simbolurile naționale, cum sunt drapelul, stema, imnul național și sigiliul statului și să nu comită niciun act prin care s-ar putea aduce ofensă acestora”. „Prin acest comportament, cetățenii își manifestă respectul pentru statul își poporul român, pentru istoria națională și pentru toți cei care s-au jertfit de-a lungul timpului pentru țară”, se mai arată în document.

Se precizează că Legea 75/1994 prevede modalitățile de arborare a drapelului României, dar nu prevede și unele informații referitoare la modul în care cetățenii trebuie să-și arate respectul pentru drapelul României și imnul național. 

De altfel, în forma adoptată de Senat, proiectul de lege mai vizează două modificări. Prima se referă la faptul că, pe durata intonării imnului național, cetățenii care asistă la o astfel de ceremonie vor intona imnul sau vor păstra tăcerea. A doua se referă la faptul că, în locurile în care se arborează drapelul României, pot fi arborate și drapelul Uniunii Europene, și cel al NATO. Se dorește, astfel, înlocuirea sintagmei „drapelul Consiliului European” cu sintagma „drapelul Uniunii Europene”, întrucât steagul Consiliului European a fost preluat de Comunitatea Europeană și, apoi, de către Uniunea Europeană, iar, în prezent, cele două steaguri sunt identice.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a trimis proiectul de lege, pentru avize și rapoarte, către Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și către Comisia Juridică, de disciplină și imunități, iar termenul pentru depunerea raportului expiră în data de 31 mai 2021.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri