Jurnalul.ro Ştiri Politică Declarația de la Sibiu. Zece puncte asumate de liderii Uniunii Europene

Declarația de la Sibiu. Zece puncte asumate de liderii Uniunii Europene

de Ion Alexandru    |   

Evenimentul central din aceste zile, Summitul de la Sibiu, s-a concretiat, ieri, când șefii de stat și de guverne ale țărilor Uniunii Europene au adoptat documentul demunit “Declarația de la Sibiu”. Acest document trasează principiile viitorului Ununii Europene și conșine zece angajamente prin care se dorește “apărarea unei singure Europe”, “unită la bine și la greu”. Primul ministru nu a fost invitat la acest eveniment.

 

Conform documenului adoptat la Sibiu, liderii Uniunii Europene s-au întrunit pentru a discuta despre viitorul comun al statelor membre. “Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări.”, se arată în Declarație.

 

Principiule asumate

“Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. (…) Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.Vom rămâne uniți, la bine și la greu”, se arată la primul punct al documentului.

“Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. (…) Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept”, au mai decis liderii UE. Mai departe, Declarația prevede că “vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult”. De asemenea, liderii își asumă că “Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre. Vom respecta întotdeauna principiul  echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica. Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem”.

 

Europa, lider mondial responsabil

Un accent deosebit pe marginea căruia liderii UE au căut de acord este protejarea generațiilor viitoare de europeni. “Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI. Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță, investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali. Europa va fi un lider mondial responsabil”.

Documentul concluzionează că provocările cu care Europa se confruntă, astăzi, afectează toate statele. De aceea, Declarația își ia angajamentul colaborării cu partenerii de la nivel internațional, “pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională (…) și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatic”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri