Au fost analizate probe de sânge prelevate de la peste 50.000 de persoane din Marea Britanie. Patru proteine - GFAP, NfL, GDF-15 și LTBP2 sunt asociate în mod constant cu demența, cu boala Alzheimer sau cu demența vasculară pe o perioadă de 14 ani, potrivit lui Jin-Tai Yu și colegilor săi de la Universitatea Fudan din Shanghai.
Persoanele cu niveluri mai ridicate de GFAP au avut o probabilitate de 2,32 ori mai mare de a dezvolta demență, iar GFAP și LTBP2 au fost foarte specifice în prezicerea demenței. Nivelurile GFAP și NfL au început să se modifice cu cel puțin 10 ani înainte de diagnosticul de demență, concentrațiile crescând mai mult la persoanele cu demență de orice natură sau cu boala Alzheimer.
Probele de sânge au fost colectate între 2006 și 2010. Vârsta medie la momentul inițial a fost de 58 de ani. Aproximativ 54% din grup erau femei și 94% erau de culoare albă.
Studiul a inclus 52.645 de participanți fără demență la momentul inițial. Pe parcursul unei urmăriri medii de 14,1 ani, 1.417 persoane au fost diagnosticate cu demență, dintre care 219 în termen de 5 ani, 833 în termen de 10 ani și 584 după de 10 ani.
Cercetătorii au combinat markerii proteici cheie asociați cu demența și variabilele demografice, cum ar fi vârsta, sexul, educația și istoricul familial, pentru a produce un model de predicție a riscului de demență pe o perioadă de 10 ani.
Studiul, care a analizat evoluția acestor proteine de-a lungul timpului, a fost publicat în Nature Aging.
Descoperirea ar putea deschide calea unor noi strategii preventive și terapeutice pentru a combate aceste boli neurodegenerative.
(sursa: Mediafax)