Jurnalul.ro Ştiri Politică Derby-uri politice în comisiile parlamentare

Derby-uri politice în comisiile parlamentare

de Marius Gîrlașiu    |   

În ultimii ani, dezbaterea parlamentară lipseşte aproape cu desăvârşire din plenul celor două Camere ale Parlamentului. Mulţi dintre aleşi susţin că Legislativul s-a transformat fără voia lui într-un ghişeu care supune la vot, pe repede înainte, proiectele de lege, iar senatorii şi deputaţii votează de multe ori fără să aibă habar ce iniţiative se află în dezbatere. Discuţii aprinse mai există astăzi doar în comisiile de specialitate, acolo unde rivalităţile dintre partide se transformă deseori în adevărate derby-uri politice.

 

Configuraţia comisiilor parlamentare proaspăt constituite prefigurează câteva dueluri tensionate în actuala legislatură. Cea mai dură încleştare este aşteptată în Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor, acolo unde vor activa în următorii patru ani Liviu Dragnea şi Nicuşor Dan. Liderul USR este unul dintre cei mai vocali contestatari ai şefului PSD, pagina sa de Facebook fiind plină de relatări spumoase din viaţa de zi cu zi a Parlamentului. Dezbateri cu scântei vor fi mai mult ca sigur şi în Comisia pentru politică externă, din care fac parte fostul premier Victor Ponta, deputatul PMP Eugen Tomac, fosta şefă a Camerei, Roberta Anastase, dar şi liberalul Mihai Voicu. Ponta, Tomac şi Anasatase se vor întâlni şi în şedinţele Comisiei pentru afaceri europene, acolo unde fostul premier va beneficia de sprijinul pesediştilor Marcel Ciolacu şi Nicolae Bănicioiu. Fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Ponta, Bănicioiu este şi membru al comisiei pentru Sănătate, alături de medicul Tudor Ciuhodaru şi Viorica Cherecheş, mama primarului ales din spatele gratiilor la Baia Mare. Clinciuri politice sunt aşteptate şi în Comisia juridică a Camerei, cea care dezbate toate proiectele de lege referitoare la activitatea Justiţiei, dar şi cererile DNA privind ridicarea imunităţilor. Până la numirea în Guvern, această comisie a fost condusă de noul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. În locul său, PSD l-a trimis însă pe deputatul Eugen Nicolicea, liderul grupului din Cameră şi unul dintre cei mai aprigi adversari ai luptei anticorupţie. Colegi cu Nicolicea vor fi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu (PNL), vicele PMP Valeriu Steriu, dar şi Steluţa Cătăniciu (ALDE), declarată incompatibilă printr-o decizie definitivă a Curţii Supreme. Acelaşi Eugen Nicolicea, cel care anul trecut a avut ideea înfiinţării unei armate a Parlamentului, va conduce şi Comisia pentru regulament, acolo unde au fost repartizate nume grele ca Adriana Săftoiu şi Robert Turcescu. Tensiuni s-ar putea isca şi în Comisia pentru apărare din Cameră, din care fac parte liberalii Cezar Preda şi Ovidiu Raeţchi, dar şi pesediştii Georgian Pop şi Ion Mocioalcă.

 

Aluzii sexuale în Comisia juridică

Comisiile Senatului nu vor duce nici ele lipsă de şedinţe cu turbulenţe. În fruntea Comisiei juridice, PSD l-a trimis pe senatorul Şerban Nicolae, un critic înverşunat al procurorilor DNA şi fost avocat al senatorului Cătălin Voicu. Din acelaşi for vor face parte şi alţi pesedişti cu greutate ca fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc sau fostul şef al CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu. Adversarii taberei PSD vor fi liberalii Daniel Fenechiu şi Alina Gorghiu. Aflată la prima experienţă în Senat, fosta şefă a liberalilor a intrat în conflict cu Şerban Nicolae încă de la primele şedinţe ale comisiei. Săptămâna trecută, cei doi s-au contrat în pe marginea Legii de abilitare a Guvernului, iar Gorghiu a cerut lămuriri din partea majorităţii PSD din comisie, “ca să nu plec complet nemulțumită și nesatisfăcută”. Replica a venit din partea lui Şerban Nicolae, însă a fost mai degrabă o aluzie sexuală grosolană care descrie perfect atmosfera în care se vor desfăşura întâlnirile comisiei în următorii patru ani. ”Nesatisfăcută niciodată. Pot să vă lămuresc eu? Aveți exigențe foarte mari și mă tem că partea asta cu satisfacția o să fie foarte greu de acoperit”, i-a răspuns, rânjind, pesedistul. Tot în Senat, Ecaterina Andronescu va conduce Comisia pentru învăţământ, din care mai fac parte medicul Leon Dănăilă (PNL), şi foştii miniştri Vlad Alexandrescu (USR) şi Mihnea Costoiu (PSD).
 

Figuri noi pe holurile Parlamentului, “amazoanele” Mara Mareş (PNL), Corina Boaciu (PSD) şi Mara Calista (PNL) vor activa în Comisia pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor. Tânăra Mara Mareş face parte şi din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport

Băsescu, pe partea economică

Fostul preşedinte Traian Băsescu va conduce Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică din Senat, din care mai face parte şi pesedistul Claudiu Manda. Devenit celebru după ce a înjurat pe Facebook un român din Marea Britanie, Manda s-a ales şi cu funcţia de vicepreşedinte al Senatului. În privinţa lui Băsescu, liderul PMP se află la prima experienţă ca senator din carieră. El a mai fost deputat, în două rânduri, între 1992-1996 şi 1996-2000. ”Îmi aduc aminte în cele două legislaturi, cât am fost în Camera Deputaţilor, se dezbăteau legile pe articole în plen şi erau dispute, dezbateri pe fiecare articol. Acum, înţeleg că e o zi în care nici nu ştiu ce votează, dar votează. Cu certitudine cred că legile ar trebui dezbătute în plen, şi nu într-o comisie şi să vii să votezi fără să ştii ce ai votat ”, a spus Băsescu în prima sa zi ca senator.

Sfatul baronilor locali

În Senat, Comisia pentru administraţie publică ar putea fi supranumită cu lejeritate comisia baronilor locali, având în vedere că în acest for şi-au făcut loc mulţi grei din teritoriu. Din această comisie vor face parte în următorii patru ani fostul preşedinte al CJ Olt, social-democratul Paul Stănescu, fostul preşedinte al CJ Călăraşi, liberalul Răducu Filipescu, fostul şef al CJ Bacău, pesedistul Dragoş Benea, dar şi fostul primar PSD din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri