Domnul avocat Alexandru Mușătoiu din Timișoara, specializat în divorț și drept civil, ne-a indicat o soluție pentru aceștia, și anume divorțul remediu. Potrivit acestuia, divorțul remediu nu se aplică doar românilor din diaspora ci și celor care locuiesc în țară. Practic ambii soți angajează același avocat și se înțeleg să divorțeze de comun acord printr-o cerere adresată instanței.
Dacă se înțeleg cu privire la toate aspectele adiacente divorțului (domiciliul copiilor, cuantumul pensiei de întreținere etc), judecătorul va pronunța o sentință definitivă care consfințește înțelegerea dintre ei. Dacă se înțeleg doar cu privire la divorț dar nu și la pensia de întreținere, de exemplu, atunci judecătorul va administra probe pentru a decide asupra acestor aspecte, luând act de faptul că părțile se înțeleg doar cu privire la divorț.
Este un divorț mai elegant deoarece, în ambele cazuri de mai sus, nu se menționează culpa vreunui soț în desfacerea căsătoriei. E adevărat că românii din diaspora apelează mai des la această procedură deoarece nu se pot prezenta în fața unui notar, dar e de multe ori preferată și de românii din țară care nu vor să divorțeze la notar ci preferă să obțină o sentință judecătoarească.
Conform domnului avocat, este foarte important peste ce fel de avocat specializat în divorț și partaj dai. De multe ori avocatul e cel care „ațâță” clientul să aleagă un divorț cu scandal, cu martori, cu intimități devoalate, cu atitudini ostile. Există cazuri când, prin cererea de divorț, se reproșează sforăitul, plescăitul mâncării sau alte asemenea nimicuri. Iar clienții, fiind vulnerabili și cu o sensibilitate crescută în nefasta perioadă a divorțului, ajung să creadă că aceasta este cea mai bună cale ba chiar își doresc într-un fel să se răzbune pe partener prin chiar procesul de divorț. De cele mai multe ori se dovedește a fi o strategie greșită și nu fac decât să-și prelungească propria suferință.
Mai ales în cazurile în care există copii, un avocat specializat în dreptul familiei va recomanda o variantă cât mai elegantă și mai puțin traumatizantă pentru desfacerea căsătoriei. Atât pentru binele copiilor cât și pentru stima de sine a foștilor soți. Sigur, există situații în care nu e posibilă o variantă elegantă și atunci se trece la „lupta de gherilă” dar ori de câte ori e posibilă o variantă mai puțin traumatizantă, ea ar trebui aplicată.