Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Dobrogea necunoscută: comori, secrete, legende şi minuni

Dobrogea necunoscută: comori, secrete, legende şi minuni

de Diana Scarlat    |   

Din Munţii Măcin, până la Marea Neagră, Dobrogea de nord a rămas un tărâm plin de mistere pe care astăzi le descoperă cei ce încearcă să-şi transforme simpla vacanţă în aventură unică. Despre Delta Dunării puţini au aflat că piraţii stăpâneau Sulina, iar como­rile lor au rămas şi astăzi îngropate în nisip, dar tot despre comori povestesc şi localnicii din satele de nord ale Dobrogei şi din apropierea cetăţilor milenare care o înconjoară ca pe o fortăreaţă. Dobrogea mai înseamnă şi oameni, mai exact, 14 etnii care demonstrează că pot convieţui în pace, iar obiceiurile lor se completează într-o adevărată demonstraţie de multiculturalism.

 

Dobrogea începe să se contureze ca destinaţie turistică ce oferă mult mai multe posibilităţi de agrement decât cele cunoscute până acum. Paşii s-au făcut destul de timid, în ultimii trei ani, dar deja s-a creat o ofertă completă, pe care şi vizitatorii încep s-o guste, iar agenţiile de turism încep s-o înţeleagă. Cel mai puţin dezirabil este turismul de weekend, circuitele scurte şi rapide, care nu lasă, de fapt, vizitatorul să înţeleagă ce oferă cu adevărat Dobrogea, însă agenţiile încă mizează pe acest tip de ofertă. Cu toate acestea, mulţi turişti români şi străini au început să-şi caute singuri locurile în care vor să-şi petreacă vacanţa şi să guste din frumuseţea încă nedescoperită a Dobrogei. „La noi vin foarte mulţi turişti din Germania, care ne găsesc pe Booking, iar cele mai importante sunt recenziile scrise de conaţionalii lor. Nu au legătură cu agenţiile de turism şi chiar ne-au spus că ofertele nu-i încântă, pentru că nu vor să vadă totul pe fugă”, spune proprietarul pensiunii „La doi căpitani”, de la Crişan, una dintre localităţile de pe braţul Sulina, prefe­rate cu precădere de pescari. Iar turiştii străini care-şi găsesc singuri ofertele, pe internet, caută exact opusul a ceea ce oferă majoritatea agenţiilor: linişte, relaxare, mâncare tradiţională, plimbări cu barca, din care să poată rămâne cu amintiri de neuitat.

Poveşti ştiute doar de localnici

În inima Deltei, în afară de peşti, păsări şi stuf, sunt şi oameni minunaţi. Poveştile şi legendele lor îi deosebesc de cei din alte zone ale ţării, mai puţin încărcate de istoria zbuciumată de aici, care a reuşit să-i unească, în sute de ani de convieţuire, transformând o comunitate foarte eterogenă, formată din 14 grupuri etnice, într-una omogenă, cu o imensă capacitate de supravieţuire, în ciuda greşelilor care s-au făcut, atunci când regulile aplicate Rezervaţiei Biosferei nu au ţinut cont de existenţa lor, ci doar a biodiversităţii. Eduard Acsente este unul dintre cei mai buni ghizi locali din Delta Dunării, originar din Sfântu Gheorghe. Poveştile şi legendele pe care le cunoaşte de la părinţi şi bunici sunt mai incitante decât orice alte descrieri ale rezervaţiei. „Delta Dunării este singura rezervaţie din lume care a fost mereu locuită de oameni. Poate din această cauză nu s-au înţeles rolul şi nevoile omulului în rezervaţia biosferei. Cei mai mulţi localnici din Deltă au avut ca ocupaţie de bază pescuitul, transmis din tată-n fiu, iar astăzi se confruntă cu reguli care se schimbă permanent şi oamenii sunt bulversaţi, dar găsesc mereu posibilităţi de reinventare. Dincolo de acest aspect, oamenii de aici ştiu cel mai bine poveş­tile acestor locuri, pe care vizitatorii noştri abia aşteaptă să le afle. Am spus mereu că într-o zi este posibil ca cineva să găsească aurul, chiar dacă malul s-a modificat, pentru că nu au fost doar pescari în Delta Dunării, ci şi piraţi, mai ales la Sulina, iar comorile lor au rămas şi astăzi îngropate pe undeva, în nisip”, spune Eduard Acsente, care a scris şi câteva cărţi despre legendele străvechi de la Sfântu Gheorghe.

 

Circuite unice în lume

Cele mai frumoase circuite care se pot face în Dobrogea includ excursii pe braţul Sfântu Gheorghe şi pe braţul Sulina, până la vărsarea Dunării în mare, cu opriri în satele de pescari şi în localităţi deja celebre, precum Sfântu Gheorghe, Sulina, Crişan, Jurilovca sau Mila 23. Jurilovca este un punct nodal, între Delta Dunării şi mare, pentru că de aici se poate ajunge la Gura Portiţei, traversând Lacul Golovița. Dar tot de la Jurilovca se poate pleca şi către cetăţile milenare Argamum şi Enisala. Comuna Jurilovca a devenit un important punct de atracţie turistică şi pentru pescarii amatori care aleg Delta Dunării pentru acest hobby, dar şi pentru cei care vor să descopere tradiţiile celor 14 etnii ce convieţuiesc armonios în Dogrogea. La Vişina, sat care aparţine tot de comuna Jurilovca, se dezvoltă deja noi atracţii pentru pasionaţii de agroturism, care caută apropierea de natură şi viaţa la ţară. „Una dintre principalele atracţii pentru turiştii care vin aici este plim­barea cu căruţa. I-am încurajat pe săteni  să facă astfel de plimbări pentru turişti şi este una dintre activităţile pe care vreau să le fac după ce voi deschide baza de cazare şi agrement la Vişina. Deja sunt şi localnici care au depus proiecte pentru a face pensiuni agroturistice, iar Vişina se poate dezvolta, în viitorul apropiat”, spune Bianca Folescu, care a dezvoltat la Vişina o zonă de agrement în stil tradiţional. Întreaga regiune se dezvoltă și se promovează acum cu ajutorul Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, înființată la începutul acestui an. „Noi dezvoltăm și promovăm destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Recent, Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea au devenit membre ale asociației, alături de membrii findatori, operatori de turism importanți din această zonă. Sperăm să ni se alăture şi alți parteneri, atât consilii locale, cât și din mediul privat, pentru a garanta un concept comun de dezvoltare și promovare, în beneficiul tuturor”, a explicat, pentru Jurnalul, Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

 

Porţile Deltei, deschise înainte de 1990

Mahmudia este alt punct de pornire pentru circuite în Dobrogea. Aici se poate ajunge cu maşina, pe drum judeţean, şi se pot face excursii pe braţele Dunării. Şi posibilităţile de cazare reprezintă un avantaj, iar strategia de dezvoltare a zonei a fost concepută încă din regimul comu­nist, când s-a ridicat un prim hotel de pe malul Dunării (actualul Mon Jardin, de 4 stele), care astăzi este una dintre porțile de intrare în Deltă, la Mahmudia. Iar posibilităţile de dezvoltare a zonei sunt multe, cu simpla condiţie să fie acceptate şi de autorităţile din Rezervaţia Biosferei, după ce vor înțelege diferența între zona protejată și zona limitrofă, a cărei dezvol­tare nu afectează biodiversitatea. Tot aici, proprietarul hotelului a mai făcut, recent, o investiție de 1,5 milioane de euro, pentru o navă de de 80 de locuri, cu cele mai moderne dotări, construită la Tulcea, unde au fost construite și cele trei nave ale Hotelului Delta, toate după 1990. Și vasele de croazieră care aduc turiștii străini în Delta Dunării ar putea să facă opriri la Tulcea, la Mahmudia sau în alte zone ale Deltei Dunării, astfel încât vizitatorii să poată petrece câteva zile într-un circuit prin Dobrogea, dacă agențiile vor concepe astfel de oferte. Şi vasele de croazieră care aduc turiştii străini în Delta Dunării ar putea să facă opriri, astfel încât vizitatorii să poată petrece câteva zile într-un circuit prin Dobrogea, dacă agenţiile vor concepe astfel de oferte. Şi Tulcea, principala poartă de intrare în Delta Dunării, oferă cele mai bune condiţii de cazare, pentru turiştii care caută maximum de confort. Cel mai mare hotel, care, de asemenea, are vase de croazieră proprii şi ambarcaţiuni care pot duce vizitatorii în excursii pe apă, este Hotelul Delta (cu oferte la 3 şi 4 stele), o altă investiţie din perioada regimului comunist, renovată, la care proprietarul a adăugat o nouă construcție la stan­darde internaționale. Tot aici s-au dezvoltat şi alte hoteluri impor­tante, unul dintre acestea, Europolis (3 stele), fiind dezvoltat tot înainte de 1990 şi foarte bine gestionat până în prezent.

 

Baze de cazare şi de agrement

Prima zonă deschisă turismului după 1990 în Delta Dunării a fost Cormoran, la Uzlina, pe malul lacului cu acelaşi nume, unde a fost construit de la zero, un adevărat muzeu locuibil, cu elemente tradiţionale îmbinate cu dotări de 3 şi 4 stele. A urmat construirea unui hotel şi a bazei de agrement, iar astăzi este una dintre cele mai importante zone din Deltă, având 240 de locuri de cazare. În aceeaşi zonă s-au dezvoltat şi alte pensiuni, cu oferte variate, pentru toate gusturile, una dintre cele mai căutate, după Cormoran, fiind Egreta, care a dezvoltat aproximativ acelaşi concept, de sat tradiţional locuibil și ecologic, ce oferă maximum de confort. O altă bază importantă de cazare, pentru turiştii români şi străini care vor să-şi petreacă vacanţa în inima Deltei, este la Holbina, complexul turistic fiind situat in mijlocul unei salbe de lacuri şi canale întinse pe suprafaţă de peste 7.000 de hectare. Iar pentru grupuri foarte mari, la Sfântu Gheorghe s-a construit una dintre cele mai mari zone de cazare, Green Village (4 stele), cu o capacitate de 270 de locuri în construcții ecologice. Pe lângă oferta celui mai mare resort, cei care vor să guste din viaţa tradiţională a locului pot alege una dintre numeroasele pensiuni agroturistice.

 

 Un nou concept de promovare a Dobrogei, care include întreaga ofertă a regiunii, a fost lansat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. Prin parteneriatul public-privat se poate crea o nouă strategie pentru turism.

 

 Cazare se poate găsi şi cu 100 de lei pe noapte de persoană, cu mic dejun, la o pensiune turistică sau agroturistică şi se poate ajunge până la 150 de euro pe noapte, pe cameră, cu mic dejun sau demipensi­une, la un complex de 4 stele. Cei care vor să facă excursii mai trebuie să plătească transportul, iar costurile dife­ră, în funcţie de ambarcaţiune. Traian Bădulescu, consultant de turism 

 

 Cele mai multe spații de cazare din Delta Dunării respectă arhitectura tradițională, dar le oferă vizitatorilor și șansa de a înțelege îndeletnicirile oamenilor din această zonă a țării

 

 Gura Portiței completează circuitele în Delta Dunării cu peisajul inegalabil al ieșirii la mare. Foarte mulți turiști străini sunt atrași de ofertele acestei zone

Subiecte în articol: dobrogea Delta Dunării
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri