Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul “Mineriadei”, restituit la Parchet. Dosarul “Revoluţiei”, sub anchetă penală

Dosarul “Mineriadei”, restituit la Parchet. Dosarul “Revoluţiei”, sub anchetă penală

de Ion Alexandru    |   

Înalta Curte de Casaţie şi Justuţie a decis,ieri, să restituie la Parchetul General dosarul “Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, anulând întregul rechizitoriu întocmit, în urmă cu doi ani, de către procurorii Secţiei Parchetelor Militare. Decizia, care nu este definitivă, a fost contestată, însă procurorul general interimar, Bogdan Licu, a precizat că, în situaţia în care decizia va rămâne definitivă, dosarul ar fi preluat de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Tot ieri, avocaţii fostului preşedinte Ion Iliescu au formulat o plângere penală la SIIJ împotriva procurorilor Secţiei Parchetelor Militare, pentru modul în care au trimis în judecată dosarul “Revoluţiei”.

 

Judecătorul de cameră preliminată de la ÎCCJ a retrimis întregul dosar al “Mineriadei”, la Parchet, constatând nulitatea actelor de urmărire penală, la doi ani după ce această cauză a fost înaintată instanţei. În 2017, Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General se lăuda că a finalizat cercetările în acest doar şi că a dispus trimiterea în judecată a 14 persoane, în frunte cu fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, urmat de fostul premier, Petre Roman, dar şi de fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. Anchetatorii militari susţineau că au probe că aceştia au organizat şi coordonat atacul împotriva populaţiei, fapt ce a condus la uciderea prin împuşcare a patru persoane, rănirea altor trei şi vătămarea corporală şi psihică a altor 1.269 de oameni.

Ulterior, în instanţă, au fost introduse ca părţi responsabile civilmente Ministerul Finanţelor, Ministerul de Interne, SRI, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Guvernul, Jandarmeria, Ministerul Apărării sau Ministerul Economiei.

 

O decizie definitivă va trimite dosarul la SIIJ

Parchetul General a contestat această decizie a judecătorului de cameră preliminară cu apel. Anunţul a fost făcut de către procurorul general interimar, Bogdan Licu, care a precizat, ieri, că aşteaptă şi motivarea deciziei. “În cazul în care şi după contestaţie, situaţia va rămâne la fel, ancheta va fi refăcută. Potrivit competenţei, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie va prelua dosarul, deoarece în această cauză este implicat un magistrat”, a adăugat Licu.

Fostul procuror general, Augustin Lazăr, care s-a lăudat cu finalizarea acestui dosar, s-a arătat deranjat de restituirea dosarului la parchet, cerând “atacarea de către Ministerul Public această soluţie, cu contestaţie”.

 

Plângere penală împotriva Secţiei Parchetelor Militare

Iar dosarul “Mineriadei” nu este singurul care riscă să aibă probleme. Un alt dosar, al “Revoluţiei”, cu care Augustin Lazăr spera, luna trecută, să obţină un nou mandat în fruntea Parchetului General, a fost trimis în judecată fără ca urmărirea penală să fie finalizată.

Ieri, avocatul Adrian Gerorgescu, apărător al fostului preşedinte Ion Iliescu, a depus la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie o plângere penală, acuzându-i pe cei de la Secţia Parcherelor Militare că au săvârşit abuz în serviciu atunci când au întocmit acest rechizitoriu. “Dosarul «Revoluţiei» a fost trimis în judecată, deşi încă se făceau şi s-ar face în continuare acte de urmărire penală”. Adrian Georgescu este de părere că acesta ar putea avea aceeaşi soartă ca şi cel al Mineriadei - să fie trimis de instanţă înapoi la Parchetul General.

 

Lazăr a ştiut că rechizitoriul este prost făcut

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat, în legătură cu restituirea la instanţă a Dosarului “Mineriadei”, că “din acest dosar lipseşte cam 80 la sută din ceea ce s-a făcut în perioada 2005-2007, ei rezumându-se doar la 14 persoane vinovate, dar şi pe acelea nu le-au pus corect sub urmărire, nu au făcut procedura corectă. Atunci, sigur, cu un dosar incomplet, judecătorul nu are ce să facă decât să-l dea înapoi. Eu nu-l acuz pe Epure pentru decizia de azi, eu îl acuz pe Constantin Epure, judecător de Înaltă Curte, că şi-a permis să reţină doar el un an şi jumătate dosarul, în detrimentul acestor oameni care au venit cu speranţă la termene, sperând că li se face dreptate, şi au aflat că avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi”. Acesta a precizat că Augustin Lazăr a ştiut că acest dosar este prost făcut, însă, cu toate acestea, a preferat să îl trimită în instanţă.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri