Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru

Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru

Ritmul de creştere a economiei zonei euro s-a dublat în primul trimestru al acestui an, în timp ce rata şomajului a scăzut în luna martie, arată datele publicate marţi de Oficiul european de Statistică (Eurostat), transmite AFP.

Potrivit unei estimări preliminare, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,4% în primele trei luni ale acestui an, după un avans de 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Cifra anunţată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de Factset, care mizau pe un avans de 0,3%, şi sugerează că perioada de creştere economică modestă în zona euro s-a terminat.

O altă veste bună venită de la Eurostat este faptul că rata şomajului în zona euro a scăzut până la 7,7% în luna martie, de la un nivel de 7,8% în luna februarie, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat după luna septembrie 2008. Cifra anunţată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rată a şomajului de 7,8%.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a scăzut până la 6,4% în luna martie 2019, de la un nivel de 6,5% înregistrat în luna februarie 2019.

În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna ianuarie 2019 se înregistrau în Cehia (1,9%), Germania (3,2%), Olanda (3,3%), Polonia (3,4%), Malta (3,5%) şi România (3,8%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (18,5% în luna ianuarie 2019), Spania (14%) şi Italia (10,2%).

Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre, exceptând Danemarca şi Suedia. În România, rata şomajului a coborât de la 4,3% în luna martie 2018, până la 3,8% în luna martie 2019.

Rata şomajului în zona euro este în continuă scădere, după ce în lunile aprilie, mai şi iunie 2013 a atins un nivel record de 12,1%, iar în prezent se apropie de rata medie de dinaintea crizei financiare din 2007-2008.

AGERPRES

Subiecte în articol: crestere economica UE
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri