Jurnalul.ro Cultură Muzica Emancipare feminină prin dans în EUROPALIA

Emancipare feminină prin dans în EUROPALIA

de Magdalena Popa Buluc    |   

Premiera spectacolului de dans „Monument 0.8: Manifestations”  va avea loc vineri, 17 ianuarie, și sâmbătă, 18 ianuarie 2020  la Kaaitheater, în cadrul  Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA.  Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA  este coordonat de Institutul Cultural Român, alături de Europalia International din Belgia.

Printr-un colaj de voci feministe, prin gesturi cu conotații  avangardiste și cântece tradiționale interpretate de arstistele Salka Ardal Rosengren, Madalina Dan, Flavia Giurgiu, Ayşe Orhon, Judith State, coregrafa maghiară  Eszter Salamon  concentrează elemente din istoria românească, într-un decor deosebit, care acoperă întreaga scenă, creat de  Marilena Preda Sânc.

„Manifestations“  prezintă un spațiu definit prin împletirea urmelor din istoria feminismului, a gesturilor artistice și a perspectivelor feminine în istoria picturii și a muzicii tradiționale. Acest spectacol coral reevaluează  preconcepțiile istorice și barierele care separă expresii artistice, culturi, națiuni și identități. Pe măsură ce punerea în scenă creează un spațiu de memorie transistoric și transdisciplinar, se naște o țesătură hibridă de mișcări coregrafice cu trimiteri politice, transpusă într-o matrice poetică.

Perfomanceul  susține că este important să abordăm istoria marginalizată a feminismului în contextul românesc și est-european  la periferia conștiinței  istorice colective.

Eszter Salamon, coregrafă, artistă și performer, locuiește și lucrează în Paris, Berlin și Bruxelles. Din 2001, creează lucrări solo și colective ce au fost prezentate în spații și festivaluri destinate artei spectacolului din întreaga lume, inclusiv Centre Pompidou, Centre Pompidou Metz, Festival dʼAutomne, Avignon Festival, Ruhrtriennale, Holland Festival, The Kitchen New York, HU Berlin, Berlin Documentary Forum, Kunstenfestivaldesarts, Kaaitheater Brussels, Tanzquartier Wien, Kampnagel Hamburg, steirischer herbst, Dance Triennale Tokyo, Manchester International Festival, Nanterre-Amandiers, FTA Montreal.

Este frecvent invitată să își prezinte lucrările în muzee, inclusiv MoMa, Witte de With, Fondation Cartier, Serralves, Museum der Moderne Salzburg, Akademie der Künste Berlin, Museo Reina Sofia. Expoziția sa, Eszter Salamon 1949, a fost prezentată în 2015 la Jeu de Paume ca parte din proiectul ›Satellite‹, curatoriat de Nataša Petrešin-Bachelez.

Opera lui Eszter Salamon are în centrul său coregrafia utilizată ca mijloc de navigare între diferite suporturi media, precum sunet, text, voce, imagine, mișcări corporale și acțiuni. În 2014, a inițiat o serie de lucrări ce explorează atât noțiunea de monument, cât și practica speculării asupra modului în care istoria e creată. Eszter Salamon este artist în rezidență la Teatrul Nanterre-Amandiers și laureată a Premiului Evens Art 2019.

Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București. Din 1980, lucrările sale au fost prezentate la nivel internațional, în muzee, festivaluri, conferințe, simpozioane, spații expoziționale și galerii.

Integrând formele tradiționale de artă și new media, operele ei vizualizează și investighează corpul, mintea, sufletul, comportamentul în raport cu natura și spațiul social, politic și reprezentativ. Opera sa explorează problematica feminismului ca gen/vârstă și femeia ca lider într-o notă eco-feministă.

Și-a expus lucrările artistice în numeroase expoziții naționale și internaționale, festivaluri și a luat parte la rezidențe (Kulturkontakt Vienna, Franklin Furnace, N.Y.). Videoclipurile, picturile, desenele, instalațiile și intervențiile sale în fotografie se află în muzee sau colecții private, precum: Muzeul Național de Artă Contemporană, București MNAC; Arhitekturni Muzej Ljubljana; Kunsthalle, Nürnberg; Albertina Art Collections, Vienna.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri