Ce este endometrioza?
Endometrioza este o patologie care afectează endometrul. Endometrul este țesutul care căptușește uterul și care în timpul menstruației sângerează. Mecanismul endometriozei presupune o multiplicare aberantă a celulelor de la nivelul endometrului, care vor invada structurile din afara uterului și care în timpul menstruației vor sângera deopotrivă, cauzând dureri la nivel pelvin și o sângerare abundentă.
Metode de diagnostic și tratament al endometriozei
Metoda de diagnostic imagistic pentru confirmarea unei suspiciuni de endometrioză sunt recomandate de medicul specialist în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, istoricul reproductiv.
Din cauza simptomatologiei nespecifice, diagnosticul în cazul endometriozei nu este unul facil. Fiecare caz trebuie investigat în mod particular. În general, endometrioza este diagnosticată târziu, atunci când pacienta își dorește o sarcină care întârzie să apară.
Principala metodă de diagnostic este examinarea clinică și imagistică, prin ecografie transvaginală. Succesul diagnosticului este potențat de adresarea pacientei către un centru specializat în diagnosticul și tratamentul endometriozei. Un ginecolog format si familiarizat cu patologia poate oferi un diagnostic precis al leziunilor de endometrioză folosind imagistica ecografic.
Atunci când datele asupra dimensiunilor și extinderii leziunilor nu sunt suficiente, examinarea poate fi completată prin Rezonanță Magnetică (IRM) de pelvis cu protocol de endometrioză, o investigație imagistică avansată ce oferă medicului informații complete. Prin intermediul acestei investigații imagistice se pot detecta cu acuratețe anomalii structurale la nivelul țesuturilor și în acest fel se poate pune și un diagnostic precoce. Un avantaj important al IRM de pelvis cu protocol de endometrioză este că nu implică expunerea la radiații, lucru important pentru pacientele tinere care trebuie să urmeze screening repetat pentru monitorizarea unei boli.Metoda de diagnostic imagistic pentru confirmarea unei suspiciuni de endometrioză sunt recomandate de medicul specialist în funcție de: istoricul pacientei, examenul clinic, simptome, istoricul reproductiv.
Tratamentul endometriozei
Tratamentul endometriozei este recomandat în funcție de stadiul acesteia, fiind tratată simptomatic în cazurile incipiente sau chirurgical în cazurile complicate. De-a lungul timpului, chirurgia s-a dovedit cea mai eficientă metodă de tratament în cazul endometriozei.
În zilele noastre, chirurgia minim-invazivă poate acoperi o gamă vastă de patologii care odinioară se operau deschis, necesitând un timp de recuperare și o traumă chirurgicală mai mare. În cazul endometriozei, deși intervenția chirurgicală este una deosebit de complexă, cea mai eficientă abordare chirurgicală este chirurgia minim-invazivă, pe cale laparoscopică sau robotică.
Chirurgia robotică – standardul de aur în tratamentul endometriozei
Chirurgia robotică este o abordare chirurgicală modernă, deosebit de precisă oferind beneficii importante atât în ceea ce privește recuperarea și reducerea traumei chirurgicale ale pacientei. În ceea ce privește chirurgul, acesta se bucură de mai multă precizie și câmp vizual, prin intermediul platformei Da Vinci Xi.
Alte beneficii de care se bucură pacienta în urma tratamentului chirurgical robotic sunt: reducerea durerii, îmbunătățirea statusului reproductiv al femeii și prevenirea recurențelor.
Tratamentul endometriozei presupune o chirurgie extinsă, care implică intervenția asupra mai multor organe. Pentru o conduită chirurgicală corectă, echipa medicală trebuie să înțeleagă perfect mecanismul bolii precum și gradul de invazie asupra structurilor interne ale pacientei. De aceea, cea mai bună alegere pentru a trata corect endometriozaeste de a vă adresa unei echipe medicale cu experiență și expertiză în tratamentul chirurgical al acestei afecțiuni.