Totodată, și secretarul britanic pentru Educație, Nadhim Zahawi, a declarat pentru BBC că Regatul Unit „se află pe calea tranziției de la pandemie, la boală endemică” datorită ratelor mai scăzute de spitalizare și deces ale tulpinii Omicron, scrie bloomberg.com.
Premierul spaniol Pedro Sanchez susține perspectiva tentantă ca Europa să treacă de la restricțiile de tip pandemic, la o viață normală.
„Trebuie să analizăm evoluția COVID de la pandemie, la o boală endemică”, a spus acesta, adăugând că autoritățile europene ar trebui să evalueze infecția în parametri diferiți decât cei folosiți până acum.
Dar în state precum Franța, Germania, Italia și România, toate înregistrând cel mai mare nivel de creștere zilnică a cazurilor, ar putea fi cam devreme pentru o astfel de discuție.
De asemenea, OMS a transmis că mai mult de jumătate din populația Europei este pe cale să contacteze tulpina Omicron în următoarele două luni. Dar, pe măsură ce guvernele se străduiesc să mențină școlile deschise și economiile să funcționeze cât mai normal posibil, spitalizările mai scăzute pot determina o revizuire a strategiilor.
Deocamdată, Franța și Germania continuă să înăsprească restricțiile, în special asupra persoanelor nevaccinate. Președintele Emmanuel Macron vrea să facă viața cât mai dificilă celor nevaccinați și încearcă să pună în aplicare un permis de vaccinare pentru acces la baruri și restaurante, sau chiar pentru călătoriile cu trenul. Olanda menține una dintre cele mai stricte blocaje din Europa, cu restaurantele și barurile închise. În Italia, guvernul Mario Draghi a obligat vaccinarea persoanelor de peste 50 de ani. „Majoritatea problemelor pe care le avem astăzi provin din faptul că există oameni care nu sunt vaccinați”, a spus acesta.
Dar, în timp ce vaccinurile au fost esențiale pentru a menține majoritatea persoanelor infectate cu tulpina Omicron departe de spital, sunt mai puțin eficiente în oprirea răspândirii acestei variante. Prin urmare, politicienii încearcă să-și dea seama cum să limiteze infectarea, mai ales că populația se opune tot mai mult restricțiilor.
În pofida faptului că are unele dintre cele mai ridicate rate de incidență cu COVID-19 din Europa, Irlanda va menține un sistem de vaccinare voluntară, după cum a anunțat premierul Michael Martin. Totodată, și guvernul Belgiei vrea să ofere oamenilor libera alegere, a spus premierul Alexander De Croo.
Multe țări scurtează perioadele de carantină, în timp ce încearcă să mențină în funcțiune serviciile esențiale. Cehia cere persoanelor infectate să se izoleze doar 5 zile. Dar Marea Britanie a interzis zborurile din Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată. Cu toate acestea, a fost pe primul loc din Europa din cauza noului val de infecții. În mod similar, Franța a depășit rata cazurilor din Regatul Unit, în pofida limitelor impuse pentru călătoriile din Marea Britanie.
Autoritățile din Spania încearcă o nouă abordare de monitorizare în ultimele săptămâni, iar ministrul Sănătății, Carolina Darias, a discutat problema cu omologii săi europeni. Aproape 692.000 de cazuri noi sunt raportate în ultimele șapte zile în această țară, cu 13,4% din paturile de spital pentru pacienții cu COVID-19, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
Dacă țările europene reușesc să relaxeze restricțiile în următoarele săptămâni, experiențele de anul trecut vor rămâne o poveste. Danemarca a eliminat toate măsurile anti COVID-19 toamna trecută, în timp ce Olanda a renunțat la purtarea măștii de protecție. Ambele state au acum unele dintre cele mai mari rate de cazuri din Europa și au reivenit la restricții.