Jurnalul.ro Ştiri Externe Inflația în Europa scade pentru prima dată în ultimele 17 luni

Inflația în Europa scade pentru prima dată în ultimele 17 luni

de Redacția Jurnalul    |   

Prețurile de consum au crescut cu 10% timp de un an până în luna noiembrie, potrivit primei analize privitoare la cele 19 țări care utilizează moneda euro. Această valoare este în scădere față de un salt record de 10,6% în luna precedentă și este mai mică decât se așteptau economiștii.

Inflația în Europa scade pentru prima dată în ultimele 17 luni, potrivit CNN.

În Germania, cea mai mare economie a blocului, inflația anuală a scăzut de la 11,6% la 11,3%, în timp ce în Franța creșterea prețurilor s-a menținut la 7,1%, conform datelor de miercuri. În Italia, inflația a scăzut de la 12,6% la 12,5%, în timp ce în Spania s-a înregistrat o scădere mai mare, de la 7,3% la 6,6%.

Cu toate acestea, unele prețuri continuă să urce rapid din cauza creșterii costurilor energiei și alimentelor. Potrivit statisticii, prețurile la alimente, alcool și tutun au continuat să crească puternic. Acestea au făcut un salt de 13,6% în noiembrie, față de 13,1% în luna precedentă. Totodată, inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, s-a menținut la 5%.

Totuși, datele din zona euro susțin speranțele că inflația în multe economii de top ar fi atins un nivel maxim, permițând băncilor centrale să reducă majorările ratelor dobânzilor care pun presiune asupra economiei mondiale.

Prețurile petrolului au scăzut puternic din vară, deoarece temerile legate de recesiune și blocarea coronavirusului în China au schimbat perspectivele cererii, anunță specialiștii. Prețurile gazelor naturale în Europa au scăzut și ele după ce au atins maxime istorice, în urma unei campanii de succes privind umplerea depozitelor și datorită vremii relativ blânde.

Inflația de două cifre rămâne o problemă uriașă pentru factorii de decizie din țările UE, care au anunțat că vor continua eforturile de a ține prețurile sub control. Cu toate acestea, cifrele din noiembrie ar putea oferi Băncii Centrale Europene spațiu de manevră pentru a majora ratele cu o jumătate de punct procentual în loc de trei sferturi de punct procentual, atunci când se va reuni luna viitoare.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: europa inflatie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri