Jurnalul.ro Cultură Expoziția colectivă ”Love and Hate” la Galeria ICR Tel Aviv

Expoziția colectivă ”Love and Hate” la Galeria ICR Tel Aviv

de Magdalena Popa Buluc    |   

”Love & Hate” – acest titlu expresiv îl poartă expoziția colectivă, curatoriată de Adrian Grauenfels și vernisată la data de 18 ianuarie 2024 la galeria ICR Tel Aviv.

Numele este „împrumutat” de la e-book-ul editat de Adrian Grauenfels și apărut la sfârșitul anului 2023 la Editura Saga din Israel, conținând majoritatea lucrărilor expuse în cadrul primei expoziții a anului 2024 a singurei reprezentanțe a Institutului Cultural Român din Orientul Mijlociu.

Aerul mirosind a praf de pușcă a regiunii geografice în care, de exact două decenii, ICR Tel Aviv își desfășoară activitatea, a fost cu atât mai pregnant la acest vernisaj, cu cât tema expoziției – care poate fi vizitată, la galeria din centrul Tel Aviv-ului, până pe 15 martie – este tocmai războiul care a izbucnit pe data de 7 octombrie 2023, ca urmare a atacului Hamas asupra așezărilor israeliene din apropierea Fâșiei Gaza. Mai exact, traumele unui război care durează de peste de trei luni, timp în care artiștii israelieni originari din România, ale căror lucrări sunt acum expuse la ICR Tel Aviv, au creat opere de artă pline de durere și suspin, inspirați fiind o realitate dură și nemiloasă.

Publicul numeros sosit la vernisajul expoziției curatoriate de același inimos editor de carte Adrian Grauenfels a ascultat cu sufletul la gură mărturiile unor supraviețuitori și membri de familie ai unor victime ale masacrului din 7 octombrie, prezenți în calitate de invitați de onoare ai ICR Tel Aviv la acest eveniment. Israel Lender – fost cursant la cursurile de limbă română organizate de ICR Tel Aviv, fiind descendentul unei familii originare din România, locuitor al Kibutzului Kfar Aza, aflat la aproximativ un kilometru de Fâșia Gaza – a relatat cu calm și precizie despre clipele de groază trăite în dimineața zilei de 7 octombrie în camera blindată a locuinței sale, unde a petrecut, împreună cu soția sa, peste 36 de ore, făcând față încercărilor infiltratorilor de a pătrunde în acea ascunzătoare. Familia Lender a scăpat ca prin urechile acului de soarta care le-a fost hărăzită altor zeci de locuitori ai Kibutzului, măcelăriți sau răpiți în tunelele din Fâșia Gaza.

Tunelele din care nu a mai ieșit viu Arie Zalmanowitz, de asemenea originar din România, locuitor al unei alte așezări israeliene aflate în imediata apropiere a Fâșiei Gaza, Nir Oz. Boaz și Ora, fiul și nora lui Arie Zalmanowitz, au fost prezenți, de asemenea, la evenimentul ICR Tel Aviv, împărtășindu-și sentimentele care îi încearcă după pierderea tatălui lui Boaz, răpit de teroriști în data de 7 octombrie, fiind declarat decedat cu o aproximativ o lună mai tărziu. Familia Zalmanowitz ar dori ca măcar trupul neînsuflețit al celui care a fost Arie Zalmanowitz, întemeietor al Kibutzului Nir Oz, să poată fi adus acasă și înmormântat, sperând, de asemenea, ca ceilalți ostatici aflați în viață să fie eliberați.

Expoziția „Love and Hate” cuprinde o serie de aprox. 45 de lucrări, în tehnici diferite, toate având ca temă principală războiul și realitatea tragică din Israelul acestor zile, precum și Holocaustul. Lucrările aparțin următorilor artiști: Beatrice Bernath, Miriam Cojocaru, Baruch Elron, Adrian Grauenfels, Dazin Guy, Anath Hanit, Tamy Horowitz, Arie Lamdan, Dazin Moshe, Bella Rozenbaum, Dazin Sara, Shlomo Schwartz, Nahum Sternberg și Max Tzinman. Prin creațiile lor, artiștii israelieni de origine română prezenți în cadrul expoziției „Love and Hate” doresc să sublinieze faptul că vulnerabilitatea, șocul și suferința pot deveni forțe creatoare, accentuând, în același timp, importanța artelor în vremuri dificile, ca formă de rezistență și reziliență. Totodată, manifestarea se dorește a fi o formă de solidaritate, într-un sens mai larg, cu societatea israeliană.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 15 martie 2024, de luni până vineri, între orele 10-16, precum și în timpul evenimentelor organizate la sediu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri