Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziții ale muzeelor românești în luna August

Expoziții ale muzeelor românești în luna August

de Magdalena Popa Buluc    |   

„Horia Bernea: De la grădină la iconostas”. Expoziția marchează evoluția artistului Horia Bernea de la etapa conceptualistă, abstractă și întoarcerea graduală spre arta figurativă, demonstrând, încă o dată, că arta este un ajutor în supraviețuirea spirituală. Operele sunt redate cu instrumentele unui artist care nu a negat nici arta contemporană, nici tradiția. Evenimentul comemorează 20 de ani de la moartea artistului Horia Bernea.

Organizator: Muzeul Național al Țăranului Român
Durată: 12 august - 15 septembrie 2020

     „Muzeul Simu și Pinacoteca București”. Expoziția tematică prezintă un muzeu dispărut, ducând mai departe povestea familiei Simu, și oferă o imagine asupra colecționismului de la începutul secolului XX. Opere de artă, obiecte de patrimoniu sau documente valoroase, expuse la Palatul Șuțu, sunt dovezi din perioada înfloritoare a celui mai valoros muzeu privat de artă din România interbelică.

Organizator: Muzeul Municipiului București
Durată: 29 iulie - 27 septembrie 2020

 


   

 „Lumile construite. O selecție de sculpturi la Centrul Pompidou”. Sculptură modernă semnată de Brâncuși, Calder, Beuys, Nauman și Giacometti, în expoziție la Centrul Pompidou-Metz. Cele aproximativ 50 de opere-cheie explorează cercetările sculpturale efectuate de artiștii de la începutul secolului XX, alegând calea abstractizării. Expoziția redefinește ceea ce îi este specific: relația cu gesturile, materialele și mai ales cu spațiul, structurat clar, flexibil și dinamic.

Organizator: Centrul Pompidou-Metz
Curator: Hélène Meisel
Durată: 22 noiembrie 2019 - 23 august 2021

 

     „Ion Țuculescu - Reconstituirea”. Expoziția înglobează toate elementele necesare pentru a observa parcursul și evoluția artistului Ion Țuculescu, fiind o ocazie perfectă pentru a vedea lucrări ce nu au mai fost expuse de peste un deceniu. Pe simezele expoziției sunt prezentate cicluri din creația artistului, dar și desene științifice care reflectă, deopotrivă, anvergura cercetărilor sale. Expoziția marchează 110 ani de la nașterea artistului Ion Țuculescu.

Organizator: Muzeul de Artă Craiova
Curator: Mihaela Velea
Durată: 16 iulie - 1 septembrie 2020

 


     „Carol Popp de Szathmari, desenator și acuarelist”. 20 de lucrări deosebite din colecția de artă grafică realizată de Carol Popp de Szathmári, primul pictor din spaţiul românesc puternic atras de tematica etnografică și de cea orientală, ambele ocupând un loc important în ansamblul operei sale, rar expuse, vor putea fi admirate ca o continuare a conceptului expozițional de promovare a caselor - atelier de artist.

Organizator: Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck
Durată: 6 august - 18 octombrie 2020

 


     „Revelație”. Expoziția-eveniment prezintă lucrările semnate de Magdalena Rădulescu, una dintre marile pictorițe ale secolului al XX-lea din România, considerată cea mai frumoasă artistă a avangardei interbelice. Expoziția reunește lucrări de grafică din colecția lui Cătălin Casperschi care se alătură picturilor din colecția Muzeului de Artă Constanța, cele mai multe dintre ele făcând parte din donația Cellei Serghi, bună prietenă a Magdalenei Rădulescu.

Organizator: Muzeul de Artă Constanța
Curator: Doina Păuleanu
Durată: 1 august - 30 septembrie 2020

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri