Europa ar urma să aibă 16 echipe calificate direct, faţă de 13 în prezent, la Cupa Mondială de fotbal 2026, prima cu 48 de formaţii, în timp ce Africa ar urma să aibă nouă echipe, faţă de cinci în momentul de faţă, potrivit recomandărilor adoptate joi de FIFA, informează presa internaţională.
Extinderea Cupei Mondiale, de la 32 de echipe la 48, a fost adoptată pe 10 ianuarie de FIFA. Ideea măririi numărului de echipe a fost apărată energic de noul preşedinte al acestui for, Gianni Infantino.
Biroul Consiliului FIFA, din care fac parte Infantino şi preşedinţii celor şase confederaţii ce alcătuiesc forul fotbalistic mondial, s-a reunit joi la Zurich "şi a căzut de acord în privinţa unei propuneri de împărţire a locurilor", a indicat FIFA într-un comunicat.
Această recomandare "va fi supusă spre ratificare Consiliului FIFA, pe 9 mai la Bahrain", cu două zile înaintea Congresului, a adăugat FIFA.
Potrivit acestor recomandări, UEFA va trece de la 13 la 16 locuri directe, Confederaţia africană (CAF), de la 5 la 9, Confederaţia asiatică (AFC), de la 4,5 la 8, Confederaţia Americii de Nord, Americii Centrale şi Caraibelor (CONCACAF), de la 3,5 la 6, iar America de Sud (CONMEBOL), de la 4,5 la 6.
Oceania, care avea doar 0,5 locuri, iar o reprezentată a sa trebuia să joace un baraj pentru a a avea şansa calificării, va dispune de acum de un loc direct.
Gazda turneului final se califică automat, iar confederaţiei din care face parte i se retrage un loc.
Cele două locuri rămase vor fi decise de un play-off la care vor participa şase naţionale, play-off ce va avea loc în ţara gazdă a Mondialului, posibil în luna noiembrie a anului dinaintea turneului final. La play-off va participa câte o echipă din fiecare competiţie, exceptând UEFA, şi o echipă suplimentară de pe continentul ţării gazdă.
Propunerea FIFA arată cât de mult a evoluat fotbalul în lume în ultimii 40 de ani, comentează Reuters.
În 1978, când Cupa Mondială avea doar 16 echipe, Africa şi CONCACAF aveau doar câte un loc, iar Asia şi Oceania au trebuit să dispute un baraj pentru ca o reprezentantă a lor să obţină calificarea.
În clasamentul FIFA, printre primele nouă echipe din Africa sunt Burkina Faso, care nu a jucat niciodată la un Mondial, şi Republica Democrată Congo, prezentă doar la ediţia din 1974, când această ţară se numea Zair. Tot în clasamentul FIFA, dintre echipele din zona CONCACAF, printre primele şase sunt Panama şi Haiti, iar St. Kitts and Nevis este a şaptea.
Printre primele opt echipe din Asia sunt Uzbekistan şi Qatar, China este a noua, iar Siria, a zecea.
BBC notează că pot apărea probleme în zona CONMEBOL, unde sunt doar zece echipe, iar şase dintre acestea ar urma să se califice direct, ceea ce ar putea duce la un interes scăzut pentru preliminarii, inclusiv din partea televiziunilor.
Naţionala României a fost ultima oară la un turneu final de Cupă Mondială în 1998. www.agerpres.ro