Jurnalul.ro Ştiri Locale Firea: Principalul interes al companiilor municipale este acela de a face economii la bugetul Primăriei Capitalei

Firea: Principalul interes al companiilor municipale este acela de a face economii la bugetul Primăriei Capitalei

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri seară că principalul interes al companiilor municipale - Holdingul Bucureşti Capitală Europeană - este acela de a face economii la bugetul Primăriei Capitalei, de a avea prestaţii de o calitate superioară pentru cetăţeni la tarife acceptabile, concurenţiale şi nu aşa cum s-a întâmplat până acum, "când cele câteva firme căpuşă aveau profit şi de 100% sau 70%". 

"O companie municipală nu are interesul să lovească în propria activitate, ci va pune un profit foarte mic, doar pentru derularea activităţii. Aceste societăţi care au avut până acum contracte cu Primăria Generală - şi încă mai au multe, pentru că au stabilit nişte contracte atât de în favoarea lor şi în defavoarea Primăriei, încât nu puteau fi decât cu procese foarte mari întrerupte - toate acestea au fost în detrimentul bucureştenilor", a precizat Firea la festivitatea dedicată împlinirii a zece ani de la înfiinţarea Şcolii Germane Bucureşti, Deutsche Schule Bukarest. 

Potrivit edilului şef, toate aceste companii municipale sunt supuse anual controlului Curţii de Conturi. 

"Au bilanţul online, deci oricând pot să se citească atât contractele, cât şi veniturile şi cheltuielile şi este cea mai transparentă metodă de a face administraţie", a susţinut Firea. 

Ea a mai precizat că Holdingul Bucureşti Capitală Europeană are peste 20 de companii municipale, societăţi comerciale pe acţiuni 100% ale municipiului. 

"Este vorba despre un principiu european, toate aceste companii au fost înfiinţate potrivit legii europene şi cadrului legislativ românesc şi vor activa în domenii precum energie, turism, publicitate, străzi - parcări, managementul traficului, cam în toate domeniile de activitate în care, potrivit legislaţiei în vigoare, unele servicii pot să fie delegate direct acestor companii, iar alte servicii, potrivit legislaţiei, nu pot să fie delegate direct. Iar în cazul în care o companie a municipiului primeşte prin votul Consiliului General un serviciu prin delegare directă, asta nu înseamnă că, la rândul său, acea companie nu poate să intre într-un parteneriat public privat - aşteptăm şi noi legea din Parlament - cu alte societăţi private româneşti şi străine pentru îndeplinirea acelor obiective", a afirmat primarul general. 

Precizările primarului general au fost făcute în contextul unei întrebări referitoare la rectificarea bugetară ce va fi propusă în şedinţa CGMB de joi, privind sursele de finanţare a acestor companii din cadrul Holdingului Bucureşti Capitală Europeană. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri