Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Foc! Foc! Foc! 4.000 de împușcați, zero dovezi

Foc! Foc! Foc! 4.000 de împușcați, zero dovezi

de Adrian Stoica    |   

În timp ce virusul pestei porcine încă face ravagii, fiind ucişi până acum peste 311.000 de animale, autorităţile continuă să se bâlbâie când vine vorba despre cauzele care au dus la răspândirea bolii. Cel mai comod le-a fost să găsească drept ţap ispăşitor mistreţii, aşadar au trecut la împuşcarea lor. Ceea ce nu spun însă autorităţile este că până acum la mistreţii împuşcaţi probele nu au ieşit pozitive, ceea ce înseamnă că nu erau bolnavi.

Potrivit ultimelor informaţii, transmise în urmă cu două săptămâni de către reprezentanţii Ministerului Apelor şi Pădurilor către comitetul de monitorizare a pestei porcine, fuseseră împuşcaţi până atunci 4.000 de mistreţi.  Aceasta este ultima cifră disponibilă pentru că săptămâna trecută cei de la Ape şi Păduri, responsabili pe parte de vânătoare, nu au mai participat la şedinţa comitetului . Deşi au fost împuşcaţi un număr impresionant de mistreţi, din cele 470 de probe analizate până acum la niciuna nu a fost depistat virusul. Potrivit statisticii ANSVSA, pe data de 25 septembrie, erau 28 de fonduri de vânătoare confirmate cu suspiciunea existenţei virusului, erau 163 de mistreţi morţi - “ucişi şi sacrificaţi”, ucişi în exploataţii private - 64 (toţi în judeţul Constanţa), iar 51 de mistreţi fuseseră îngropaţi.

51 de mistreţi găsiţi morţi în Deltă

Despre mistreţii împuşcaţi, ANSVSA nu comunică nimic. O altă informare, de această dată venită dinspre Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), arată că în Delta Dunării au fost descoperiţi, în perioada 10 iunie-10 septembrie, 51 de mistreţi morţi, aflaţi într-o stare avansată de putrefacţie. De la aceştia nu au mai putut fi recoltate probe şi au fost îngropaţi. Nici aici nu se pomeneşte nimic despre mistreţii vânaţi. Deocamdată, singura cifră privind numărul mistreţilor împuşcaţi a venit de la Ministerul Apelor şi Pădurilor. „Noi am vrut să ridicăm problema asta săptămâna trecută, dar cei de la Ministerul Apelor şi Pădurilor nu au mai participat la şedinţa comitetului de monitorizare. Vom ridica această problemă la viitoarea şedinţă”, ne-a declarat Mary Pană, preşedintele Asociaţiei exportatorilor de bovine, ovine şi porcine.

Jocul anticorpilor şi momentul de viremie

Deşi până acum nu a fost depistată nicio probă ridicată de la vreun mistreţ ca fiind pozitivă, există însă o doză de suspiciune. Unii specialişti vorbesc despre un joc al anticorpilor care ar putea explica de ce nu a fost identificat virusul la mistreţii împuşcaţi. Potrivit acestora, ar putea fi vorba despre un moment de viremie, adică de o difuzare masivă a virusului în organism, şi acesta poate fi momentul când virusul ar putea fi difuzat. Dar deocamdată totul este în ceaţă.  

Autorităţile nu au realizat nici până în acest moment o anchetă epidemiologică, deşi acest lucru se impunea pentru a depista cauzele apariţiei şi evoluţiei bolii.

Factorul uman este principalul vinovat

Dacă apariţia virusului pestei porcine africane are o sursă foarte clară, migraţia porcilor mistreţi dinspre Ucraina, răspândirea lui nu mai poate fi pusă pe seama lor. Aici, vinovaţi sunt oamenii care au continuat să taie  şi să transporte animale. Autorităţile au făcut o greşeală de comunicare, punând accentul pe faptul că virusul nu este periculos pentru oameni, iar acest lucru a dus la relaxarea măsurilor de protecţie pe care ar fi trebuit să şi le ia fiecare persoană din zonele afectate, în condiţiile în care şi acţiunile de prevenţie ale autorităţilor  nu au fost pe măsura gravităţii situaţiei.

Moţiunea a picat, dar pesta a rămas

Plenul Camerei Deputaţilor a respins ieri moţiunea simplă intitulată "După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea". Semnatarii moţiunii l-au acuzat pe ministru că este "incapabil" să se ridice la înălţimea funcţiei sale, gestionând dezastruos prevenţia, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în România. Liberalii au afirmat că lipsa de acţiune şi viziune a ministrului Agriculturii a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei, fiind afectate la acest moment, la nivel naţional, 13 judeţe, iar numărul localităţilor depăşind 200. Potrivit iniţiatorilor, nici până acum nu se cunoaşte cuantumul exact al despăgubirilor pentru pierderile cauzate de pesta porcină africană.

227 de localităţi erau afectate de virusul pestei porcine africane, potrivit ultimei informări publicate de ANSVSA pe data de 19 septembrie

Subiecte în articol: pesta porcina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri