Jurnalul.ro Ştiri Externe Frank Timiș, implicat în scandalul hidrocarburilor din Senegal

Frank Timiș, implicat în scandalul hidrocarburilor din Senegal

Frank Timiş, om de afaceri român cu cetăţenie australiană, şi un frate al preşedintelui senegalez au depus plângere luni la Dakar împotriva a unsprezece persoane pentru "calomnie", într-un scandal legat de descoperirea de hidrocarburi care a agitat dezbaterea politică în această ţară vest-africană, a anunţat avocatul lor, relatează AFP.

Această plângere pentru "calomnie, difuzare de ştiri false şi asociaţie de răufăcători" îl vizează în special pe Abdoul Mbaye, fost prim-ministru al preşedintelui Macky Sall, a declarat presei El Hadji Diouf, avocatul lui Timiş şi al lui Aliou Sall, fratele mai mic al preşedintelui senegalez.

Mbaye, în prezent în opoziţie, a lansat polemica în august, printr-o scrisoare deschisă adresată şefului statului, în care el se arăta îngrijorat de "opacitatea gestionării bogăţiei naţionale" şi implicarea în acest caz a fratelui preşedintelui, în calitate de administrator al unei societăţi petroliere aparţinând grupului lui Timiş.

Diouf a explicat că persoanele vizate de plângere, mai ales foşti miniştri, parlamentari şi jurnalişti, "au declarat că Aliou Sall s-a îmbogăţit pe nedrept (şi) tocmai pentru că el este fratele preşedintelui, este (implicat) în (afaceri cu) petrol".

"Nu pe Aliou Sall îl vizează, ci pe Macky Sall şi puterea lui", a spus avocatul. Potrivit acestuia, Aliou Sall, primar în Guédiawaye, una dintre cele mai mari comune din Dakar, nu deţine nicio participaţie în societăţile lui Timiş, dar "este prezentat ca un dealer, un escroc, un corupt".

Guvernul a încercat fără succes să stingă polemica prin negări, ameninţări cu urmărirea penală contra celor care propagă "ştiri false" despre hidrocarburile din Senegal şi publicarea unei serii de contracte petroliere semnate de stat pentru a-şi demonstra buna credinţă, relatează AFP.

Opoziţia a anunţat un marş pe 14 octombrie la Dakar pentru o mai bună gestionare a hidrocarburilor, deşi vor trece ani buni până când se va obţine producţie de pe urma câmpurilor descoperite în ţară, în principal de gaze naturale, mai scrie agenţia de presă citată.

Timiş şi Sall au citat de asemenea în plângerea lor cinci martori, dintre care fostul preşedinte Abdoulaye Wade (2000-2012), în al cărui mandat au fost semnate primele contracte petroliere, şi prim-ministrul său Souleymane Ndene Ndiaye, adaugă France Presse. AGERPRES

Subiecte în articol: frank timis
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri