De la începutul săptămânii, temperaturile au atins niveluri de mijloc de vară în multe regiuni, în special în vest și în sud, cu valori cu până la 12°C peste cele normale sezoniere. Acest lucru este valabil atât pe timp de noapte, cu minime care uneori nu coboară sub 18-20°C, cât și în timpul zilei, cu maxime care depășesc 30°C, potrivit TF1 Info.
Marți după-amiază, în Țara Bascilor, vârfurile de temperatură se apropiau chiar de 34°C. Mai mult decât prin intensitatea sa, episodul de căldură pe care îl trăim este deosebit de remarcabil prin durata sa.
De la începutul lunii, temperatura medie națională (media de dimineață și de după-amiază) a fost de 16,6°C: cu aproximativ 3°C mai mare decât în mod normal. Dar, mai presus de toate, această valoare este cu 0,3°C mai mare decât cea din octombrie 2001, care a fost cel mai cald octombrie de la începutul înregistrărilor meteorologice, adică din 1900. Și, având în vedere prognozele meteorologice pentru următoarele zece zile, este aproape sigur că anul 2022 va detrona anul 2001.
Într-adevăr, după o ușoară scădere la sfârșitul săptămânii, o nouă creștere a temperaturilor este anunțată pentru acest weekend. Pragul de 30°C va fi atins pentru a mia oară duminică după-amiază în sud-vestul țării. Acest episod de temperaturi blânde va continua apoi pe tot parcursul săptămânii viitoare și probabil și după, de unde și primul loc așteptat pentru octombrie 2022.
Dincolo de această lună octombrie, care a bătut recorduri, întregul sezon estival a fost excepțional prin intensitate și durată. Începând cu luna mai, zeci de recorduri de căldură au fost doborâte, iar luna mai 2022 a devenit cea mai călduroasă lună mai de la începutul înregistrărilor. În iunie, un val de căldură excepțional de timpuriu s-a instalat înainte de solstițiu, făcând din iunie 2022 a doua cea mai fierbinte lună iunie din 1900 încoace. Performanța s-a repetat în iulie, care a devenit a treia cea mai fierbinte lună iulie și apoi în august, care a ocupat locul 2 în clasament. Luna septembrie nu a fost mai prejos, iar pe 12 septembrie a fost depășită pragul de 40°C, o valoare niciodată atinsă atât de târziu în sezon.
În perioada 1 ianuarie - 19 octombrie 2022, indicatorul național de căldură (temperatura medie națională de la 30 de stații meteorologice reprezentative) indică o temperatură de 15,6°C, ocupând astfel primul loc în clasament. Extrapolând pentru restul anului și presupunând temperaturi zilnice sezoniere până la 31 decembrie, indicatorul din 2022 ar ajunge la aproximativ 14,1°C, același nivel ca și cel mai cald an de până acum, adică 2020.
Cu toate acestea, știm deja că următoarele zece zile vor fi excepțional de blânde, în timp ce tendințele sezoniere prezic în unanimitate că luna noiembrie va fi mai caldă decât în mod normal. Prin urmare, luna decembrie va fi determinantă, dar probabilitatea ca anul 2022 să fie cel mai cald an din Franța crește de la o săptămână la alta.
(sursa: Mediafax)