Jurnalul.ro Editoriale Gazetarii Timișoarei nu se lasă înrobiți!

Gazetarii Timișoarei nu se lasă înrobiți!

de Serban Cionoff    |   

Nu mi-am făcut, recunosc, cine știe ce mari iluzii că, după ce justiția a atestat,definitiv și irevocabil, caracterul ilegal și nestatutar al auto-proclamatei conduceri a Uniunea Ziaristilor  Profesionisti din Romania - manevră diversionistă a unui grup de veleitari cu epoleți manipulați de obscure interese politicianiste- , breasla gazetărească nu se va mai confrunta cu alte tentative de discreditare și de sabotare a încrederii publice. De aceea, nu m-a mirat prea tare faptul că un nou și auto-descalificant atac împotriva profesiunii noastre și a celor care își onorează această nobilă îndeletnicire vine din partea unui personaj  care- el însuși fiind beneficiar al unor frenetice campanii publicitare- nu poate să accepte ideea că ziariști au nu numai dreptul dar și îndatorirea de a pune întrebări și de a critica, deschis și argumentat, ceea ce este de criticat. Atac descalificant, desigur, pentru cel ce l-a proferat și pentru eventualii săi suporteri. Am folosit anume termenul ,,interese politicianiste’’ dat fiind faptul că observ că, încă, operează o nemeritată confuzie între omul/mediul politic și politicianism. Motiv pentru care cred că trebuie readusă în actualitate categorica distincție între acești termeni, așa cum a fost ea trasată de  C.Rădulescu Motru, numind ,,om politic’’ pe acela care pune în centrul demersurilor sale interesul public, în vreme ce ,,politicianistul’’  urmărește numai satisfacerea intereselor personale și de grup.

 Calificativ care poate și trebuie aplicat, fără alte precauții și rezerve, situației create și întreținute de către primarul Timișoarei, mai direct spus, la atacul de o inacceptabilă virulență și de o crasă lipsă de civilizație pe care Nicolae Robu l-a lansat la adresa presei și a jurnaliștilor, recurgând la termeni pe care, cu siguranță, nici măcar clientela maidanelor nu s-ar dedat să le folosească. Va fi având în vedere, să spunem,  edilul șef al Timișoarei unele situații în care i s-a părut că realizările sale nu sunt elogiate precum s-ar fi așteptat. Asta ca să nu mai vorbim și despre faptul că domnia sa se consideră a fi deasupra oricărei critici. Nimic nou sub soare, atâta vreme cât originalul nostru capitalism de cumetrie colcăie de eternități locale, preamărite de  cu sârg de niște cohorte de aplaudaci năimiți care țin morțiș să li se pună ziariști. Fenomen care, nu-i așa?, este și el tot un soi de descentralizare,adică de transfer, dinspre centru spre teritoriu, a unor practici împământenite și,încă, de largă,rușinoasă, circulație. Implicit, o manifestare cert politicianistă!

 Normal ar fi fost, însă, ca în cazul în care domnul primar Nicolae Robu considera că a fost greșit înțeles sau, mai rău, că a fost atacat în mod incorect, domnia sa să răspundă cu un drept la replică transmis gazetei sau postului de radio-tv care a comis fapta. Urmând ca, în cazul în care demersul nu era dat publicității, să organizeze o conferință de presă în care să spună lucrurilor pe nume. Se vede,însă, treaba că, pentru domnia sa, o asemenea idee fie că nu există fie că nu merită atenție. Domnul Nicolae Robu apreciind, în schimb, că are de parte sa multe și zdravene motive pentru a-și vărsa veninul pe ziariști și pe îndeletnicirea acestora. Folosind un potop de expresii, care de care mai spurcate și mai otrăvite, a căror încununare este aceasta:,,Paraziți sociali care trăiesc într-o țară de protecție și de asmuțire’’.

 Ofensă absolut impardonabilă pe care, luați vă rog aminte, primarul municipiului Timișoara nu a rostit-o într-o convorbire particulară, ci într-o conferință de presă. Care conferință de presă s-a dovedit, până la urmă, așa după cum au relatat mai multe surse, a nu fi decât o manifestare politicianistă de vreme ce fusese convocată doar pentru ca ziariști să își bage bine în cap cu cine au de-a face. (Era să scriu ,,să vadă gazetarii timișoreni cine este Robu și cine sunt …robii săi de presă’’, dar mă abțin fiindcă nu se merită…)

Spre cinstea lor, jurnaliștii din presa scrisă și audiovizuală din Timișoara au părăsit ,imediat, sala unde se ținea acel simulacru de conferință de presă, dacă nu chiar o conferință  … de pus presiune. După care,  confrații timișoreni au reacționat, curajos și demn, printr-o scrisoare  deschisă adresată Comisiei de etică a PNL (partid al cărui lider local este primarul Nicolae Robu), Comisiei de Cultură și Mass Media a Parlamentului, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminări, precum și entităților societății civile care apără libertatea presei. Document pe care l-au semnat personalități reprezentative ale presei din Timișoara, fără deosebire de convingerile lor politice sau de altă natură și care, fiind dat publicității, se bucură de o largă susținere din partea jurnaliștilor din întreaga țară ca și din partea opiniei publice. Desigur, nu aș putea să anticipez care va fi reacția instituțiilor cărora le-a fost adresat protestul confraților timișoreni, dar un lucru este în afara oricărei îndoieli. Și anume că presa românească trebuie să fie,acum, mai mult ca oricând, solidară, apărându-și demnitatea și libertatea.

 Va fi spus, odată, Andre Gide despre presă că este ,,ceea ce mă va interesa,mâine, mai puțin decât azi’’, dar valorile civice și morale pe care ea, presa, trebuie să le promoveze și să le apere nu sunt tranzitorii și,cu atât mai puțin, negociabile.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri