Banii primiţi de România şi Bulgaria din partea organismelor europene pentru îmbunătăţirea vieţii şi scoaterea din situaţie de vulnerabilitate a minorităţilor rome sunt irosiţi, susţine ministrul integrării al celui mai mare land din Germania. Potrivit acestuia, miliardele de euro puse la dispoziţie României şi Bulgariei ar putea fi folosite mult mai eficient de autorităţile din Germania pentru integrarea imigranţilor care s-au stabilit aici recent.
Joachim Stamp, ministrul integrării în landul Renania de Nord-Westfalia, spune că România şi Bulgaria refuză pur şi simplu să folosească banii puşi la dispoziţie pentru minirităţile de romi, care sunt aici "cetăţeni de clasa a cincea", scrie publicaţia britanică Express citând declaraţiile acestuia din presa locală. Stamp se referă la fondurile puse la dispoziţie României şi Bulgariei prin Fondul Social European (FSE). Bulgariei, care are 750.000 de romi sau 9,94% din populația ţării, i s-a alocat suma de 7,1 miliarde de euro în perioada 2014-2020, cu peste 5 miliarde provenind din FSE, potrivit Express. România a primit pentru aceeași perioadă o sumă de 22,8 miliarde de euro, cu 16 miliarde de la FSE, pentru a-și ajuta populația de romi de peste 1,1 milioane de locuitori, reprezentând peste 5% din populația totală a țării. Însă Stamp spune că România și Bulgaria refuză să utilizeze banii pentru romi, acesta susţinând că sumele ar trebui redistribuite către regiunea Ruhr. Zona, în estul Renaniei de Nord-Westfaliei, este cea mai mare zonă urbană din Germania și a treia cea mai mare din UE. Cele două orașe principale ale regiunii, Dortmund și Duisburg, au primit un număr mare de imigranți din cele două țări. Stamp a declarat pentru WAZ, cel mai mare ziar din regiune, că "aceste fonduri ar trebui puse la dispoziția orașelor ca Dortmund și Duisburg". "În Bulgaria, romii nu sunt acceptați deloc. Ei sunt tratați ca cetățeni de clasa a cincea. Educația copiilor nu este acolo garantată", a declarfat Stamp. "Bulgaria ar trebui să înțeleagă că dacă va continua să permită această lipsă de educație, problema se va agrava", a adăugat el. Pe parcursul perioadei de finanțare anterioare, 2007-2013, România nu a reușit să utilizeze nici măcar o cincime din contribuția totală a UE de 17,8 miliarde de euro pentru a ajuta comunitatea romă, notează ziarul britanic. Finanțarea este oferită fiecărei țări pe baza populației sale de etnie romă, dar fiecare guvern are responsabilitatea de a cheltui banii stabilind obiective specifice precum promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei.
Fondul Social European asigură finanţare pentru programe de promovare a sănătăţii, consiliere, educație, formare profesională și îndrumare pentru liber-profesioniştii din comunităţile de romi
Se estimează că există 6 milioane de romi care locuiesc în diferite state membre, adesea în condiții grele de viață