Jurnalul.ro Ştiri Social Gest oficial de neputință: MAI face chetă

Gest oficial de neputință: MAI face chetă

de Diana Scarlat    |   

Ministerul Afacerilor Interne nu are fonduri speciale pentru a-i ajuta pe polițiștii care ajung în stare gravă la spital, în urma atacurilor infractorilor. Polițiștii nu au nici măcar asigurare de viață, nu au apărare juridică și nu beneficiază de niciun fel de protecție. În această situație se află acum Ciprian Sfichi, poliţist din cadrul SAS Suceava, rănit grav în timpul unei misiuni, pe 5 decembrie. În lipsa altor posibilități de a-l ajuta, MAI a lansat pe Facebook o campanie umanitară, de strângere de fonduri.

Ciprian Sfichi, polițistul lovit cu sabia-n cap, în timpul misiunii, de un traficant de droguri din Rădăuți, nu poate fi ajutat decât prin apel umanitar. Culmea, nici bugetul MAI, nici legislația nu permit alocarea unor fonduri pentru astfel de cazuri. „Acest lucru se întâmplă din 1990, pentru că până în 1989 erau fonduri. Din 1990 nu au fost niciodată bani la MAI pentru așa ceva. Singurul spital al nostru este în București, dar el nu poate fi transportat, pentru că starea de sănătate nu permite, astfel că va rămâne la Iași deocamdată. Noi nu avem, în Poliția Română, asigurări de viață standard, ci doar două Hotărâri de Guvern care prevăd situațiile în care se pot da despăgubiri. Avem o Hotărâre de Guvrn din 2008, conform căreia familia unui polițist căzut la datorie primește o despăgubire de 20.000 de euro, iar în caz de invaliditate, polițistul primește între șase și opt mii de euro, în funcție de gradul de invaliditate. Pot fi decontate și costurile pentru asistența medicală, în funcție de situație. Trebuie să se analizeze mai întâi dacă polițistul a fost rănit în timpul exercitării serviciului. În cazul de la Suceava vor fi discuții în legătură cu ancheta, pentru că a fost o problemă legată de casca de protecție pe care ar fi trebuit să o poarte în timpul misiunii”, explică Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Din fericire, starea de sănătate a poliţistului rănit a înregistrat o evoluţie miraculoasă.

Din fericire, starea lui de sănătate a-nregistrat o evoluţie miraculoasă.

Nu li se asigură asistență juridică

Dacă în urma anchetei se va arăta că polițistul a greșit, pentru că nu purta cască, e posibil, conform legii, să nu primească nici măcar despăgubirile prevăzute de lege. Mai mult, până iese din comă și până se rezolvă problemele legate de anchetă, legea nu permite nici măcar acordarea unui ajutor juridic victimei, din partea autorităților. „Banii pentru despăgubiri privind accidentele de muncă se dau punctual, după ce se finalizează cercetarea. În momentul de față nu se poate face nimic, până nu se încheie raportul de cercetare. MAI face o cercetare privind încadrarea situației în sfera accidentelor de muncă. Cu privire la cercetarea penală, polițiștii care devin victime nu sunt asistați juridic de avocați plătiți de Ministerul de Interne. Doar SNPPC le pune la dispoziție avocați”, mai spune liderul SNPPC. Spre deosebire de polițiștii care devin victimele agresorilor, legile românești prevăd asigurarea asistenței juridice gratuit pentru infractori, astfel încât, în cazul unui proces penal, agresorul are avocat din oficiu, plătit de la bugetul statului, iar victima trebuie să se apere singură. Dacă victima este angajat MAI și ajunge în comă, ca în cazul lui Ciprian Sfichi, în timpul unei misiuni, polițistul trebuie să se apere pe cont propriu și în fața celor care-l anchetează pentru nerespectarea unor prevederi din regulament.

Buni de plată, în caz de accident

Pe lângă lipsa asigurărilor de viață și a protecției de orice fel din partea Ministerului de Interne, polițiștilor li se mai impută și costurile reparațiilor pentru mașinile de serviciu, în caz de accident. Mașinile Poliției nu au asigurare CASCO, iar operativii sunt obligați să plătească daune, dacă lovesc mașina în timpul serviciului. Unii plătesc reparațiile mașinilor, ITP-ul și chiar combustibilul din banii lor.

Într-o situație atât de gravă nu poți apela la mila publicului, iar MAI apelează la mila publicului acum.  Polițistul este lăsat la voia întâmplării și îl apără doar sindicatele.

Dumitru Coarnă, lider SNPPC

Ministerul Afacerilor Interne şi Corpul Naţional al Poliţiştilor au anunţat demararea unei campanii umanitare de strângere de fonduri pentru sprijinirea poliţistului Dan Ciprian Sfichi. Banii vor fi necesari în special pentru şedinţele de recuperare care ar putea dura cel puțin şase luni.

 

Subiecte în articol: ministerul afacerilor interne
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri